Villámátutalás: gyorsan érdemes cselekednie annak, aki azonnal szeretne pénzt kapni

A jövő héttől az eddiginél gyorsabban lehet pénzt utalni a 10 millió alatti összegeket 5 másodpercen belül “kézbesítő” azonnali fizetési rendszerrel. Aki így szeretne pénzhez jutni, annak meg kell adnia néhány másodlagos azonosítóját.

A banki átutalás 5 másodperc alatt végbe megy. Ehhez elég lesz az e-mail, a telefonszám, vagy az adószám.

Március 2-án elindul az azonnali fizetési rendszer, amely villámgyorsan, 5 másodpercen belül célba viszi a 10 millió alatti lakossági utalásokat. “A bankrendszerben feladott utalások nagy részét az egyedi utalások teszik ki. Napi átlagban több 100 ezer tranzakcióról van szó. Ezek gyorsulnak majd fel március 2-tól” - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Bankszámla helyett mobilszám vagy e-mail cím

Az azonnali fizetési rendszerben történő utaláskor nem kötelező tudni a másik számlaszámát. Elég megadni úgynevezett másodlagos azonosítót: e-mail címet, mobilszámot vagy adószámot. Ezt regisztrálni kell a számlakezelő banknál annak, aki szeretne azonnali átutalást kapni. A money.hu közleménye szerint érdemes mielőbb regisztrálni az azonosítókat. Mert bár az azonnali utalások nem lesznek drágábbak, ám akad olyan bank, amely a másodlagos azonosítóért később pénzt kérhet.

 Felgyorsulnak a 10 millió forint alatti online banki átutalások március 2-től

Ráadásul azon túl, hogy a fent leírt típusú átutalások sebessége sokkal gyorsabbá válik, jóval egyszerűbb is lesz a folyamat. Ennek lényeges eleme az úgynevezett másodlagos azonosító. 

“Eddig egy egyszerű átutaláskor meg kellett adni a másik személy bankszámlaszámát, ezt pedig nem mindenki tudja fejből. A másodlagos azonosító bevezetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tranzakciónál elég lesz megadni az utalás címzettjének mobilszámát, e-mail címét, vagy adószámát. Nem kell feltétlenül tudni a bankszámlaszámát” - fogalmazott Trencsán Erika.

 Összesen 5 másodperc lesz a villámátutalás ideje

Fontos, hogy több azonosítót is meg lehet adni. Tehát a mobilszámot, az e-mail címet és az adószámot is. Ugyanakkor ezek csak egy bankszámlaszámhoz tartozhatnak. 

Érdemes az adatokat minél hamarabb megadni 

Ahhoz, hogy valaki “mobilszámra” vagy “e-mail címre” tudjon utalni március 2-tól, szükség van arra, hogy ezek az adatok regisztrálva legyenek a számlavezető banknál. Tehát aki villámátutalást akar fogadni, annak regisztrálnia kell az azonosítókat a számlavezető bankjánál.

“Érdemes mielőbb megadni a bankunknak a másodlagos azonosítót vagy azonosítókat. Az azonnali fizetési rendszerben történő utalásokért a bankok nem számlázhatnak magasabb díjat. Ugyanakkor van olyan pénzintézet, amely a másodlagos azonosító regisztrációjáért a jövőben pénzt kér majd. Most még ingyenesen megteszi, de jövőre már 2000 forintot kér majd érte a februárban közzétett díjtáblázat szerint” - emelte ki Trencsán Erika. 

 

2020.02.24.

Csurja Zsolt

 
  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.