Újabb tíz év ingyenes barangolás

Az Unió további tíz évvel meghosszabbítja a belföldi díjas barangolás rendszerét: ehhez járult hozzá a Parlament csütörtökön.

  • A roamingdíjakat eltörlő rendelet hatálya 2022. június 30-án járt volna le

  • Ugyanannyiért, ugyanolyan minőségben és sebességgel használhatjuk a külföldi (uniós) mobilhálózatot, mint a hazait

  • A Bizottság most az Unión belüli hívásokra kivetett díjakat vizsgálja meg


A barangolásért fizetendő többletdíjak eltörlésének folytatását tartalmazó jogszabály - amelyről a Parlament és a Tanács 2021 decemberében állapodott meg - értelmében a fogyasztók továbbra is szabadon telefonálhatnak az Unióból bárhonnan anélkül, hogy az otthoni díjaknál többet fizetnének.

Ráadásul mostantól külföldön is az otthonival megegyező sebességű és minőségű mobilkapcsolatot élvezhetnek a felhasználók. A barangolás-szolgáltatóknak ugyanis ugyanolyan minőségű roamingot kell biztosítaniuk, mint az otthoni szolgáltató, ha a meglátogatott ország hálózatán létezik a szolgáltatás. A Tanáccsal folytatott tárgyalások során a képviselők elérték, hogy az új szabályok tiltsák a barangolási szolgáltatások minőségének lerontását (például a 4G-ről 3G-re váltást).

  

Ingyen elérhető segélyhívó szolgálatok

Az utazók és a fogyatékossággal élők ezentúl további költségek nélkül és a hívó fél tartózkodási helyét tartalmazó információk továbbítása mellett érhetik el a segélyhívó számokat, akár hívással, akár szöveges üzenettel. A szolgáltatóknak kötelező lesz tájékoztatást nyújtani a 112-es európai segélyhívó számról.

 

Unión belüli hívások többletdíja

A tagállami miniszterekkel folytatott tárgyalások során a képviselők az Unión belüli hívásokra (azaz ha pl. Magyarországról, magyar mobil- vagy vezetékes telefonról egy más nemzetiségű EU-s számot hívunk) kivetett extra díjak eltörlését is kérték, hiszen a felhasználók számára nem egyértelmű, mi a különbség a barangolás és az Unión belüli nemzetközi hívások között. A nemzetközi hivások díja az Unión belül jelenleg percenként nem lehet több mint 19 cent. A megállapodás értelmében a Bizottságnak fel kell mérnie, hogy szükséges-e alacsonyabban megszabni az árplafont.

 

A nagykereskedelmi barangolási díjak - amelyeket a szolgáltatók egymásnak számláznak ki, amikor ügyfeleik más hálózatot használnak - felső határa ezentúl gigabyte-onként 2 euró lesz, majd 2027-re fokozatosan 1 euróra csökken. Ha a felhasználók barangolás közben túllépik a szerződésük szerinti maximum értékeket, akkor az általuk fizetendő többletköltség nem lehet magasabb a nagykereskedelmi barangolási díjak maximumánál.

 További tíz évig extra költség nélkül roamingolhatunk

Angelika Winzig (EPP, Ausztria) jelentéstevő szerint

„A belföldi díjas barangolás példátlan európai sikertörténet, amely megmutatja, hogy mindnyájan jól járunk az egységes piaccal. Sikerült minden európai polgár és vállalkozás számára tovább mérsékelnünk a költségeket és javítani a szolgáltatás minőségét: a szolgáltatás sebességének szándékos korlátozása ezentúl nem lehetséges. A nagykereskedelmi barangolási díjra vonatkozó felső határt is leszorítottuk, ezzel igazságosabbá válik a távközlési piacon zajló verseny. A rendelettel újabb lépést tettünk az egységes európai digitális piac felé, amely a jövőben erősebbé és hatékonyabbá teszi az Uniót.”

A szerdai vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

 

A következő lépések

Az 581 szavazattal, két ellenszavazat és öt tartózkodás mellett elfogadott jogszabály a Tanács hivatalos jóváhagyását követően lép életbe.

 

Háttér

A belföldi díjszabású barangolásra vonatkozó szabályt - amelynek értelmében 2017. június 15-ével megszűntek a roamingdíjak az Unióban - a barangolásról szóló rendelet hozta létre. A rendelet 2022. június 30-ig van érvényben. Öt évvel a 2015-ös elfogadását követően a Bizottság felülvizsgálta a hatását, és a meghosszabbítása mellett döntött.

 

2022.03.30.

Manta Digitál Marketing Kft. 


#roaming #ingyenes #unio #roamingdíj #mobilhálózat

 

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.