Újabb tíz év ingyenes barangolás

Az Unió további tíz évvel meghosszabbítja a belföldi díjas barangolás rendszerét: ehhez járult hozzá a Parlament csütörtökön.

  • A roamingdíjakat eltörlő rendelet hatálya 2022. június 30-án járt volna le

  • Ugyanannyiért, ugyanolyan minőségben és sebességgel használhatjuk a külföldi (uniós) mobilhálózatot, mint a hazait

  • A Bizottság most az Unión belüli hívásokra kivetett díjakat vizsgálja meg


A barangolásért fizetendő többletdíjak eltörlésének folytatását tartalmazó jogszabály - amelyről a Parlament és a Tanács 2021 decemberében állapodott meg - értelmében a fogyasztók továbbra is szabadon telefonálhatnak az Unióból bárhonnan anélkül, hogy az otthoni díjaknál többet fizetnének.

Ráadásul mostantól külföldön is az otthonival megegyező sebességű és minőségű mobilkapcsolatot élvezhetnek a felhasználók. A barangolás-szolgáltatóknak ugyanis ugyanolyan minőségű roamingot kell biztosítaniuk, mint az otthoni szolgáltató, ha a meglátogatott ország hálózatán létezik a szolgáltatás. A Tanáccsal folytatott tárgyalások során a képviselők elérték, hogy az új szabályok tiltsák a barangolási szolgáltatások minőségének lerontását (például a 4G-ről 3G-re váltást).

  

Ingyen elérhető segélyhívó szolgálatok

Az utazók és a fogyatékossággal élők ezentúl további költségek nélkül és a hívó fél tartózkodási helyét tartalmazó információk továbbítása mellett érhetik el a segélyhívó számokat, akár hívással, akár szöveges üzenettel. A szolgáltatóknak kötelező lesz tájékoztatást nyújtani a 112-es európai segélyhívó számról.

 

Unión belüli hívások többletdíja

A tagállami miniszterekkel folytatott tárgyalások során a képviselők az Unión belüli hívásokra (azaz ha pl. Magyarországról, magyar mobil- vagy vezetékes telefonról egy más nemzetiségű EU-s számot hívunk) kivetett extra díjak eltörlését is kérték, hiszen a felhasználók számára nem egyértelmű, mi a különbség a barangolás és az Unión belüli nemzetközi hívások között. A nemzetközi hivások díja az Unión belül jelenleg percenként nem lehet több mint 19 cent. A megállapodás értelmében a Bizottságnak fel kell mérnie, hogy szükséges-e alacsonyabban megszabni az árplafont.

 

A nagykereskedelmi barangolási díjak - amelyeket a szolgáltatók egymásnak számláznak ki, amikor ügyfeleik más hálózatot használnak - felső határa ezentúl gigabyte-onként 2 euró lesz, majd 2027-re fokozatosan 1 euróra csökken. Ha a felhasználók barangolás közben túllépik a szerződésük szerinti maximum értékeket, akkor az általuk fizetendő többletköltség nem lehet magasabb a nagykereskedelmi barangolási díjak maximumánál.

 További tíz évig extra költség nélkül roamingolhatunk

Angelika Winzig (EPP, Ausztria) jelentéstevő szerint

„A belföldi díjas barangolás példátlan európai sikertörténet, amely megmutatja, hogy mindnyájan jól járunk az egységes piaccal. Sikerült minden európai polgár és vállalkozás számára tovább mérsékelnünk a költségeket és javítani a szolgáltatás minőségét: a szolgáltatás sebességének szándékos korlátozása ezentúl nem lehetséges. A nagykereskedelmi barangolási díjra vonatkozó felső határt is leszorítottuk, ezzel igazságosabbá válik a távközlési piacon zajló verseny. A rendelettel újabb lépést tettünk az egységes európai digitális piac felé, amely a jövőben erősebbé és hatékonyabbá teszi az Uniót.”

A szerdai vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

 

A következő lépések

Az 581 szavazattal, két ellenszavazat és öt tartózkodás mellett elfogadott jogszabály a Tanács hivatalos jóváhagyását követően lép életbe.

 

Háttér

A belföldi díjszabású barangolásra vonatkozó szabályt - amelynek értelmében 2017. június 15-ével megszűntek a roamingdíjak az Unióban - a barangolásról szóló rendelet hozta létre. A rendelet 2022. június 30-ig van érvényben. Öt évvel a 2015-ös elfogadását követően a Bizottság felülvizsgálta a hatását, és a meghosszabbítása mellett döntött.

 

2022.03.30.

Manta Digitál Marketing Kft. 


#roaming #ingyenes #unio #roamingdíj #mobilhálózat

 

  • A magyarországi munkahelyek lehetnek az informatikusok kedvenceiA nemzetközi recessziós félelmek felborították a technológiai szektor munkaerőpiacát. Az USA-ban idén már több mint 40 ezer informatikust bocsátottak el, ami érzékenyen érinti az eddig KATA-val beszámlázó magyar szakembereket is. A 100 százalékig magyar tulajdonú ingatlan.com úgy döntött, hogy évközi béremelést nyújt valamennyi alkalmazottjának, akik így nemzetközi összevetésben is világszínvonalú fizetést kapnak. A piacvezető ingatlanhirdetési portál a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít a munkavállalóinak.
  • A MATE egyedülálló kezdeményezéssel támogatja az általános iskolai sportéletetAz országban egyedülálló megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportegyesülete, a MATE - Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (MATE-GEAC), a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola és a Dunakeszi Tankerület, melynek keretében magas szintű sportolási tevékenységet biztosítanak a tanulók számára, megalapozva ezzel a kettős életpályamodellt.
  • Eddig több, mint 120 start-up vállalkozás nevezett be a fenntartható fejlődést célzó versenyen2022. szeptember 30-ig meghosszabbítottuk a BASF Innovation Hub jelentkezési határidejét. A BASF Innovation Hub olyan megoldásokat keres, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a Zöld Megállapodás pilléreinek (tiszta energia, intelligens közlekedés és a „termőföldtől az asztalig” stratégia) megvalósításához. Eddig több, mint 120 innovátor és start-up vállalkozás nyújtott be projektet a fenntartható fejlődést célzó versenyen, amelyen 11 közép- és délkelet-európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.  A legjobb megoldásokat pénzdíjjal fogják jutalmazni.