Tudod, mi a vénasszonyok nyara?

Szeptember vége és október első fele a vénasszonyok nyara, vagy más néven indián nyár. Ilyenkor reggelente még hűvös és párás a levegő, de délutánra melegebb, napos idő vár ránk. 

 

Ennek a meteorológiai oka az, hogy ebben az időszakban Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ami meggátolja a légköri áramlásokat. Ennek köszönhetően pár hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás.

 

Vénasszonyok nyara

Nevezhetjük vénasszonyok nyarának, vagy indián nyárnak, a legfontosabb, hogy az időjárás szempontjából ez az év egyik legkellemesebb időszaka.

 

A vénasszonyok nyara elnevezés egyesek szerint német hagyományból ered. Régebben a német területeken az évet kétfelé osztották.  A tavaszt „fiatal-asszonynyár”-nak, az őszt „öreg-asszonynyár”-nak nevezték – írta az Agroinform. Más elképzelések szerint az elnevezés talán onnan ered, hogy ilyenkor még kellemes az idő, ezért az idős hölgyek szívesen ülnek ki a ház elé, élvezve az év utolsó, még nem túl hideg időszakát és az őszi napsugarakat. A forró nyári napokon nem szívesen ültek a padon, de ez a kellemes idő előcsalogatta őket, így lett az elnevezés vénasszonyok nyara. Manapság talán már inkább az idős hölgyek nyara kifejezés lenne illendőbb, vagy az indián nyár kifejezést is lehetne használni, de a hagyomány szerint így nevezik az időszakot.

 

Az indián nyár a fogalom angolszász elnevezése. Ennek eredete az lehetett, hogy Amerikában az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, az indiánok. Egy másik nézőpont szerint az elnevezés az indiánok színes viseletére utal, amelynek színei nagyon hasonlítanak a csodás őszi levelekre.

 

Akárhonnan is ered az elnevezés, ez az időszak igazán örömteli mindenki számára. Az idő már nem olyan forró és kimerítő, mint nyáron, viszont kellően meleg ahhoz, hogy ne kelljen egyik napról a másikra lemondani a kültéri programokról. Belefér egy kellemes kávézás a kertben, egy sütögetés a családdal, és ami számunkra, a kertjüket imádók számára a legfontosabb, lehetőségünk van egész nap a növények között lenni, és kerti munkákat végezni.

Az idei vénasszonyok nyara

Az idei vénasszonyok nyara

2021 nyara számos időjárási és éghajlati szélsőséget hozott. Ízelítőt kaptunk abból, ami az éghajlatváltozás miatt a jövőben átlagos lesz. Rekordszáraz és a harmadik legmelegebb volt a június, a július pedig rekordmeleg volt 1901 óta. Komoly hőhullámok, felhőszakadások, szupercellás zivatarok, jégeső, orkán erejű szél – ez mind előfordult idén nyáron. Európában is a legmelegebb volt a nyár az Európai Unió Kopernikusz programjának adatai szerint.


Úgy tűnik, hogy idén kissé kurta lett a vénasszonyok nyara. Az időjárási modellek szerint október legelső napjaiban egy anticiklon vette át az uralmat, és onnantól kezdve komoly hidegbetörésekre lehet számítani. Október első napjainak csapadékösszege is az ország északkeleti harmadán mutatott számottevő, 10 millimétert meghaladó hiányt, míg máshol jellemzően több esett a sokéves átlagnál.

OMSZ Csapadékösszeg ábra

talajok felszín közeli része a csapadékos tájakon átnedvesedett, és többfelé a középső talajrétegbe is szivárgott a nedvességből, így a felső fél méteres réteg nedvességtartalma is nőtt ezeken a tájakon október elején. Ezzel kezdetét vette a talajok őszi-téli feltöltődése, mert a fél méteresnél mélyebb talajrétegben országszerte igen nagy volt a nedvességhiány.

Mivel töltsük a kellemes napokat?

Figyeljük az időjárást, és használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a szabadban lehessünk! Különös tekintettel a kertünkre, hiszen nagyon sok teendő jut erre az alig egy hónapig tartó időszakra.

1. Tedd rendbe a kerted! A kiürült ágyásokat ásd fel, és trágyázd meg, hogy minél kevesebb előkészülettel járjon a tavaszi vetés! Ilyenkor ugyanis mélyre tud kerülni a trágya, és mélyebbé válik a termőtalaj réteg.

2. A komposztládádról se feledkezz meg! Tömd tele mindennel, ami értékes földdé válhat tavasszal! Ide kerülhet az utolsó nyár végi fűnyírásból származó kaszálék is. A komposztládát takard le, hogy ne ázzon el, és meleg legyen benne!

3. Folyamatos feladatot és bosszúságot okoznak a folyton lehulló levelek. Egy részüket tedd a komposztba, a többinek pedig készíts tárolót! Szúrj le négy oszlopot, és kerítsd be dróthálóval! Gyűjtsd bele a leveleket, majd hagyd ott egy évig! A töredékére fog csökkenni a mennyiség, és mehet a komposztba.

4. Takaríts ki az epreidnél! Gyomtalanítsd ki az ágyást és szabadítsd meg a növényeidet az indáktól.

5. Vágd le a letermett szeder vesszőit! Távolítsd el a beteg hajtásokat is! Metszd meg a növényt, hogy tavasszal a ritkításnak köszönhetően sokkal több napfényhez juthasson.

6. Telepíts bogyós gyümölcsöket! A szeder kivételével most érdemes őket elültetned.

7. Tedd rendbe a sövényedMost kell alaposan megnyírnod, hogy tavaszra igazán szép sűrű lehessen.

8. Még utoljára nyírd le a füvet! Sokkal nagyobb eséllyel éli túl a telet, ha rövid, és elfér a hó alatt. Irtsd ki a gyepedből a gyomokat! Miután ezt megtetted, csak azután adj a gyepnek őszi tápot, különben a gyomokat is jól fel fogod erősíteni, amit pedig egészen biztosan nem szeretnél. A kikopott foltokat vesd be fűmaggal, hogy tavaszra már tökéletes pompájában ragyoghasson a pázsitod.

9. Gondoskodj a fűszernövényeid védelméről is! Vágd vissza a citromfű és a lestyán hajtásait. Viszont a levendulához és a kakukkfűhöz ne nyúlj, ezeket majd csak tavasszal szabad metszeni.
10. A rózsák közöl csak a kis rózsabokrokat célszerű takarni, a többiek átvészelik a telet. A muskátlikat is vidd be, mert anélkül nem élik meg a tavaszt.

11. Ilyenkor ajánlott elvégezni az őszi lemosó permetezést.

12. Most ültetheted el a gyümölcsfákat.

 Fűszál

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A 10 percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatás (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazás is rendelkezésre áll.

 

Nagyon szép vénasszonyok nyarát kívánunk!

 

Keresd szakértőinket bizalommal, ha bármilyen marketinggel kapcsolatos kérdésed, ötleted, igényed van!

A http://www.mantamarketing.hu/kezdolap oldalon találod meg a szolgáltatásainkat.

 

2021.10.23.

Manta Marketing

  • Erősen indít a SzigetElsőre több mint 40 zenekart tartalmazó nagy csomaggal jelentkezett a 2022-es Sziget, benne világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas feltörekvő tehetségekkel. Jön az Arctic Monkeys, Dua Lipa és a Kings Of Leon valamit Bastille, Stromae vagy Lewis Capaldi a Nagyszínpadra, de a színes csokorban ott van például a multi-instrumentalista FKJ, a tavaly évvégén megjelent albumával Woodkid, vagy az idén megjelent új lemezével érkező brit producer-duó, a Jungle. Érkezik a tiktok-on óriásit futó Princess Nokia vagy az első lemezével a brit lemezlista élén debütált banda, Bono fiának együttese, az Inhaler. Sziget 2022: augusztus 10-15 között …végre!
  • Szerződés Európa leggyorsabb, mesterséges intelligencia fejlesztésére alkalmas számítógépéértNem mindennapi együttműködési megállapodást kötött a Sambanova Systems-szel az OTP Csoport. A szerződés célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt létrejöjjön az a szuperszámítógép, amely a mesterséges intelligencia segítségével teszi fejlettebbé a pénzügyi szolgáltatásokat.  A megoldás az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével elérhető válik majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is.
  • Endoszkópos eszközök és fúrómotor a bajai kórházban a jótékonysági futáson befolyt összegbőlA bajai Szent Rókus Kórház szűkkörű sajtótájékoztatót tartott november 17-én. Az eseményen a nyár közepén megrendezett jótékonysági futáson befolyt összeg felhasználásáról esett szó, mely támogatást orvos műszertechnikai fejlesztésre fordították.