Több ezer európai fiatal kap ingyenes vasúti igazolványt

Visszatér a járvány miatti kihagyás után a DiscoverEU: október 12-től jelentkezhetnek a 18 és 20 év közötti európai fiatalok ingyenes vasúti utazási igazolványért. Idén az Európai Bizottság 60 ezer igazolványt ad ki, amiket 2022-ben lehet felhasználni.

 

A meghirdetett DiscoverEU pályázati fordulóra ezúttal a 2001. július 1. és 2003. december 31. között született európai állampolgárok jelentkezhetnek. Idén kivételesen a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, mivel az ő fordulóikat a Covid19 járvány miatt elhalasztották.  

 

Mi az a DiscoverEU?

Az Európai Unió DiscoverEU programja lehetőséget kínál az európai fiataloknak arra, hogy beutazzák Európát, így új ismeretekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjanak. Elsősorban vasúton fedezhetik fel Európa változatos tájait és érdekesebbnél érdekesebb településeit. Minden évben 2 pályázati fordulót szerveznek, ezek után a sikeres pályázók utazási igazolványt kapnak.

 

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb 5 fős, a támogatásra jogosult korosztályba tartozó csoportokban utazhatnak. A fenntarthatósági szempontok betartása érdekében a pályázat túlnyomórészt a vasúti utazást támogatja. Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak Európán belül, a résztvevők olyan alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetben a repülőgép. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

 

 

 

Elindult az idei DiscoverEU pályázat

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „Az elmúlt 18 hónapban fiataljaink értékes, életre szóló élményekről mondtak le a szolidaritás szellemében. Örömmel jelentem be, hogy az európai mobilitás ösztönzésére a Bizottság 60 ezer vasúti utazási igazolványt ajánl fel. Az akció lehetőségein kívül az európai mobilitást az Erasmus+ program, valamint az ifjúság európai évének 2022-ben induló további kezdeményezései is támogatni fogják.”


Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgál, hogy megnyithatom a DiscoverEU új fordulóját, amelyben 60 ezer fiatal kap lehetőséget arra, hogy felfedezze kontinensünk sokszínűségét. Az Európai Bizottság 2022-t jelölte ki az ifjúság európai évének. Ennek szellemében visszatér a DiscoverEU is, amely 2022 márciusától minden eddiginél több új lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy vasúton járják be kontinensünket, eközben pedig szélesítsék látókörüket, bővítsék ismereteiket, új tapasztalatokkal gazdagodjanak és találkozzanak más európaiakkal.”


Kik pályázhatnak a DiscoverEU programra?

  • Azok az európai fiatalok, akik 2001 július 1. és 2003. december 31. között születtek
  • és a döntés időpontjában valamelyik európai uniós tagország állampolgárai.

 

A 2021-es pályázati fordulóban kivételesen azok a fiatalok is jelentkezhetnek, akik a szabályok értelmében 2020-ban pályázhattak volna, de erre nem volt lehetőségük, mert a koronavírus-világjárvány miatt abban az évben mindkét pályázati fordulót törölték.

Az Európai Bizottság a speciális igényű fiatalokat is arra biztatja, hogy legyenek a részesei a DiscoverEU adta élményeknek. Tájékoztatással és tippekkel segítik őket, valamint adott esetben viselik az olyan különleges segítségnyújtással kapcsolatos költségeket is, mint például a kísérő személy vagy a segítő kutya jelenléte.

 

A pályázati feltételeket itt lehet elolvasni.

 

A jelentkezés után

A jelentkezést követően a fiataloknak részt kell venniük egy kvízjátékban, amiben az Európai Unióval és a fiatalokat megcélzó más uniós kezdeményezésekkel kapcsolatos kérdéseket válaszolnak meg. Az Európai Bizottság az eredmények alapján felállítja a pályázók rangsorát, és kiosztja az utazási igazolványokat.

 

Kiválasztás esetén a sikeres pályázóknak legalább 1 és legfeljebb 30 napig van lehetőségük utazni 2022. március 1. és 2023. február 28. között. Mivel a világjárványra való tekintettel az aktuális biztonsági helyzettől függenek az utazások, új mobil utazási igazolvány segítségével is lehet időpontot foglalni és módosítani az indulás időpontjáig. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek. Az Európiai Bizottság azt javasolja az utazóknak, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az adott desztináció esetleges utazási korlátozásairól a ReopenEU honlapján.

 

Utazás utáni tapasztalatok

Az utazáson DiscoverEU nagykövetként az utazók feladata, hogy a #DiscoverEU hashtaget használva meséljék el élményeiket a közösségi oldalaikon.

 

Háttérinformációk

A Bizottság 2018 júniusában az Európai Parlament javaslata nyomán indította útjára a DiscoverEU kezdeményezést, amely később hivatalosan az új, 2021–2027-es Erasmus+ program részévé vált.

 

A 2018–2019-es időszakban 350 ezren jelentkeztek az összesen 70 ezer utazási igazolványra. A jelentkezők 66 százaléka első alkalommal hagyhatta el vonattal a hazáját. Sokan közülük emellett először utaztak szüleik vagy felnőtt kísérők nélkül, és többségük úgy vélekedett, hogy önállóbbá vált az utazás során. A DiscoverEU kezdeményezésnek köszönhetően a kontinens kulturális gazdagságával és Európa történelmével is jobban megismerkedtek. Emellett idegennyelv-tudásuk is bővült. Kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy a DiscoverEU nélkül nem tudták volna finanszírozni utazási költségeiket.

 

A 2018-as év óta a DiscoverEU egykori és leendő utasai sokszínű és lelkes közösséget hoztak létre, amelynek tagjai az interneten és élőben egyaránt találkoznak egymással, hogy megosszák tapasztalataikat – írta az EU közleménye.

 

További információk

DiscoverEU

Európai Ifjúsági Portál

Tájékoztató

 

2021. 10. 15. 

Manta Digitál Marketing Kft.

  • Erősen indít a SzigetElsőre több mint 40 zenekart tartalmazó nagy csomaggal jelentkezett a 2022-es Sziget, benne világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas feltörekvő tehetségekkel. Jön az Arctic Monkeys, Dua Lipa és a Kings Of Leon valamit Bastille, Stromae vagy Lewis Capaldi a Nagyszínpadra, de a színes csokorban ott van például a multi-instrumentalista FKJ, a tavaly évvégén megjelent albumával Woodkid, vagy az idén megjelent új lemezével érkező brit producer-duó, a Jungle. Érkezik a tiktok-on óriásit futó Princess Nokia vagy az első lemezével a brit lemezlista élén debütált banda, Bono fiának együttese, az Inhaler. Sziget 2022: augusztus 10-15 között …végre!
  • Szerződés Európa leggyorsabb, mesterséges intelligencia fejlesztésére alkalmas számítógépéértNem mindennapi együttműködési megállapodást kötött a Sambanova Systems-szel az OTP Csoport. A szerződés célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt létrejöjjön az a szuperszámítógép, amely a mesterséges intelligencia segítségével teszi fejlettebbé a pénzügyi szolgáltatásokat.  A megoldás az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével elérhető válik majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is.
  • Endoszkópos eszközök és fúrómotor a bajai kórházban a jótékonysági futáson befolyt összegbőlA bajai Szent Rókus Kórház szűkkörű sajtótájékoztatót tartott november 17-én. Az eseményen a nyár közepén megrendezett jótékonysági futáson befolyt összeg felhasználásáról esett szó, mely támogatást orvos műszertechnikai fejlesztésre fordították.