Széttörné az internetes multik egyeduralmát az EU új szabályozása

Zártkörű sajtóbeszélgetést rendezett az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája a digitális szolgáltatások uniós szabályozásáról. Az Európai Unió megváltoztatná a legnagyobb média platformok reklámozási és szabályozási alapelveit, a mesterséges intelligencia és a tárolt személyes adatok felhasználását is. Az eseményen a Manta Digitál Marketing Kft. egyik digitális média szakértője is részt vett.

 

Jó úton halad a digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályok korszerűsítése. A szabálymódosítások létrehozására azért van mindenképp szükség, mivel az utolsó nagyobb, átfogóbb módosítás 2001-ben történt, ami az online tér változásának sajátosságai miatt rendkívül elavultnak számít – mondta Tóth Edina, az Európai Parlament egyik magyar képviselője, az AIDA alelnöke.

 

Az új szabályozási tervezetek jelentős része a közösségi média platformok kötelezettségeire irányul, mivel az elmúlt években ezek a platformok az online nyilvánosság első számú szereplőivé léptek elő, továbbá a véleményformálás és gondolatkifejezés legfontosabb fórumaivá váltak.

Védelem az EU-s internetfelhasználók számára:

Egyre gyakrabban előfordul, hogy egyes platformok kizárólag üzleti célok alapján határozzák meg a használati szabályaikat. Ezáltal akár a tudtukon kívül is képesek kihasználni a jóhiszemű felhasználókat.

Az új javaslattervezet célja a szólásszabadság maximális védelme azáltal, hogy a nagy tech-cégek ne hozhassanak egyoldalú döntést a nem jogellenes tartalmak vagy felhasználók korlátozásának kérdéseiben – mondta a politikus.

Az új javaslattervezet célja a szólásszabadság maximális védelme azáltal, hogy a nagy tech-cégek ne hozhassanak egyoldalú döntést a nem jogellenes tartalmak vagy felhasználók korlátozásának kérdéseiben

A javaslattervezet szerint ezeket a kérdéseket a jövőben már nem magánszemélyek, és/vagy magánvállalatok vezetői, hanem a megfelelő ellenőrzési jogkörrel felruházott Nemzeti Bíróságok, és Nemzeti Hatóságok fogják eldönteni.

Induló és kisebb vállalkozások támogatása

A javaslattervezet a politikus szerint kiváló alapot biztosít az európai versenyképesség ösztönzésére. A digitális szektorban tevékenykedő nagy piaci szereplők tisztességtelen gyakorlatának megfékezése révén kisebb vállalkozások is képesek lehetnek a piacra lépni. Egyúttal a felhasználók is jobb, szélesebb választási lehetőségeket érhetnek el.

 

„Ami jogellenes az offline térben, az jogellenes az online térben is!”

A digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályok korszerűsítésének célja:

  • a valótlan állítások minél hamarabbi felfedezése,
  • a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni eredményesebb fellépés,
  • a mesterséges intelligencia etikus szabályozása,
  • a célzott hirdetések szigorúbb ellenőrzése,
  • a cookie-beállítások olyan alkalmazása, amellyel megnő a felhasználói kontroll az online tartalmak felett.

Nem egyszerű a folyamat

Annak ellenére, hogy jól haladnak a tárgyalások, a hasonló bürokratikus folyamatok átfutási ideje 2-3 év, ráadásul összetett problémákra is megoldást kell találni. Így várhatóan a törvényjavaslatok végleges elfogadására és alkalmazására még többet kell majd várnunk – mondta Tóth Edina.

 

#médiaplatformok #EU #mesterségesintelligencia #célzott hirdetések #etikus magatartás #személyesadatokvédelme #szólásszabadság #egyoldalúszabályozás

 

2021.02.10.
Manta Digitál Marketing Kft.

  • Meggyre mentek a VOLT FesztiválonEljött a meggy, a barack, a ribizli, a paradicsom és a paprika szezonja, országszerte beérnek a hazai termelőknél a gyümölcsök és a zöldségek. Ezért most még fontosabb, hogy melyiket választjuk. Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a soproni VOLT fesztiválon.  
  • Moratórium: drágább a leves, mint a hús – a hitelcsere jobb megoldásEgy 10 milliós hitel esetében összességében akár 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratórium hosszabbításával. A money.hu szakértői a bennmaradás helyett a hitelcserét ajánlják. Bár a kormány a hiteltörlesztési moratórium újabb 6 hónapos hosszabbításáról döntött, a money.hu szakértői szerint lassan már a rászorulóknak sem éri meg a további védernyő alatt maradás. A következő 6 hónap törlesztőmentessége ugyanis már majdnem többet visz, mint amennyit hoz.
  • Megjöttek a magyarok a SzigetreEddig a nemzetközi sztárok sorát tették közzé a Sziget szervezői, de most megérkezett a hazai fellépők legjava is, megújítva a fesztivál magyar zenei koncepcióját és kínálatát.