Széttörné az internetes multik egyeduralmát az EU új szabályozása

Zártkörű sajtóbeszélgetést rendezett az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája a digitális szolgáltatások uniós szabályozásáról. Az Európai Unió megváltoztatná a legnagyobb média platformok reklámozási és szabályozási alapelveit, a mesterséges intelligencia és a tárolt személyes adatok felhasználását is. Az eseményen a Manta Digitál Marketing Kft. egyik digitális média szakértője is részt vett.

 

Jó úton halad a digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályok korszerűsítése. A szabálymódosítások létrehozására azért van mindenképp szükség, mivel az utolsó nagyobb, átfogóbb módosítás 2001-ben történt, ami az online tér változásának sajátosságai miatt rendkívül elavultnak számít – mondta Tóth Edina, az Európai Parlament egyik magyar képviselője, az AIDA alelnöke.

 

Az új szabályozási tervezetek jelentős része a közösségi média platformok kötelezettségeire irányul, mivel az elmúlt években ezek a platformok az online nyilvánosság első számú szereplőivé léptek elő, továbbá a véleményformálás és gondolatkifejezés legfontosabb fórumaivá váltak.

Védelem az EU-s internetfelhasználók számára:

Egyre gyakrabban előfordul, hogy egyes platformok kizárólag üzleti célok alapján határozzák meg a használati szabályaikat. Ezáltal akár a tudtukon kívül is képesek kihasználni a jóhiszemű felhasználókat.

Az új javaslattervezet célja a szólásszabadság maximális védelme azáltal, hogy a nagy tech-cégek ne hozhassanak egyoldalú döntést a nem jogellenes tartalmak vagy felhasználók korlátozásának kérdéseiben – mondta a politikus.

Az új javaslattervezet célja a szólásszabadság maximális védelme azáltal, hogy a nagy tech-cégek ne hozhassanak egyoldalú döntést a nem jogellenes tartalmak vagy felhasználók korlátozásának kérdéseiben

A javaslattervezet szerint ezeket a kérdéseket a jövőben már nem magánszemélyek, és/vagy magánvállalatok vezetői, hanem a megfelelő ellenőrzési jogkörrel felruházott Nemzeti Bíróságok, és Nemzeti Hatóságok fogják eldönteni.

Induló és kisebb vállalkozások támogatása

A javaslattervezet a politikus szerint kiváló alapot biztosít az európai versenyképesség ösztönzésére. A digitális szektorban tevékenykedő nagy piaci szereplők tisztességtelen gyakorlatának megfékezése révén kisebb vállalkozások is képesek lehetnek a piacra lépni. Egyúttal a felhasználók is jobb, szélesebb választási lehetőségeket érhetnek el.

 

„Ami jogellenes az offline térben, az jogellenes az online térben is!”

A digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályok korszerűsítésének célja:

  • a valótlan állítások minél hamarabbi felfedezése,
  • a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni eredményesebb fellépés,
  • a mesterséges intelligencia etikus szabályozása,
  • a célzott hirdetések szigorúbb ellenőrzése,
  • a cookie-beállítások olyan alkalmazása, amellyel megnő a felhasználói kontroll az online tartalmak felett.

Nem egyszerű a folyamat

Annak ellenére, hogy jól haladnak a tárgyalások, a hasonló bürokratikus folyamatok átfutási ideje 2-3 év, ráadásul összetett problémákra is megoldást kell találni. Így várhatóan a törvényjavaslatok végleges elfogadására és alkalmazására még többet kell majd várnunk – mondta Tóth Edina.

 

#médiaplatformok #EU #mesterségesintelligencia #célzott hirdetések #etikus magatartás #személyesadatokvédelme #szólásszabadság #egyoldalúszabályozás

 

2021.02.10.
Manta Digitál Marketing Kft.

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.