Precíziós gazdálkodás Hollandiából és Magyarországról: jön a Farminar 2 konferencia

Az esemény célja az ismeretátadás a precíziós gazdasági módszerek kis és családi gazdaságokban való bevezetésének lehetőségeiről.

Jön a webinárium sorozat második része, itt a Farminar 2 online konferencia. A családi gazdaságok és a precíziós gazdálkodás című eseményt a Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület szervezi, amire szeretettel várják az érdeklődőket. Mi ott leszünk!

Egyre több gazda tér át a precíziós módszerek és technológiák alkalmazására a növénytermesztésben. Ezeket sokan általában nagy gazdaságokkal, vagy nagy beruházási programokkal azonosítják, de nagyon fontos megismerni, hogy milyen megoldásokat és lehetőségeket nyújtanak a kis és családi gazdaságok számára precíziós módszerek.

Az esemény célja az ismeretátadás a precíziós gazdasági módszerek kis és családi gazdaságokban való bevezetésének lehetőségeiről. A konferencián holland és magyar szakemberek és kutatók beszélnek a modern gyakorlati eredményekről és újdonságokról, akik a tudomány, üzlet, pénzügyi szektor és gazdálkodói szervezetek területén tevékenykednek.

Precíziós mezőgazdaság és öntözésfejlesztés az online konferencián


Időpont: Január 12 (kedd), délelőtt 10 óra
Helyszín: Online, Zoomon keresztül.

Program:

 • 10:00 – 10:05 H. E. René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete - Megnyitó
 • 10:05 – 10:15 Dr. Milics Gábor, elnök, Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület és Dr. Vona Márton, ügyvezető, Csernozjom Kft. – Precíziós mezőgazdaság, klímaváltozás és a vízgazdálkodás szerepe a családi gazdaságokban
 • 10:15 – 10:25 Dr. Hayde László, egyetemi adjunktus, IHE Delft Institute for Water Education – Klímaváltozás és a vízgazdálkodás kihívásai
 • 10:25 – 10:35 Jan Kamp, kutató, Wageningen University – Családi gazdaságok szerepe a precíziós mezőgazdaságban, Hollandiában
 • 10:35 – 10:45 Dr. Borsiczky István, ügyvezető, Tomelilla Kft.– Hogyan vágjunk bele a precíziós gazdálkodásba?
 • 10:45 – 10:55 Dr. Cseh Tibor András, szakmai titkár, MAGOSZ – Családi gazdaságok fontossága Magyarországon, vízgazdálkodás- agrárgazdaság
 • 10:55 – 11:05 Tresó István, agrárüzletág vezető, K&H Bank – A precíziós gazdálkodás finanszírozása családi gazdaságokban
 • 10:55 – 11:05 Kérdések


Az esemény kétnyelvű, szinkrontolmács fordításával magyarul és angolul is követhető lesz.

A szervezők közleménye szerint a jelenlegi szélsőséges időjáráshoz történő alkalmazkodási kényszer már Európában is egyre nagyobb kihívások elé állítja a gazdálkodókat. A "megszokott" időjáráshoz kapcsolódó vízháztartási állapotok és szántóföldi gyakorlatok már nem mindig alkalmazhatóak. Az “így szoktuk” megoldás nem mindig működik, a klímaszélsőségek hatásainak tompítása érdekében egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az alkalmazható agrotechnikára, a vízmegtartó megoldásokra.

Hogyan adhat válaszokat a precíziós mezőgazdaság a klímaváltozás adta kihívásokra?

A gazdálkodás szereplőinek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt a környezeti változások kihívásainak megfelelő, hosszú távú, átfogó megoldásokra van szüksége. A precíziós gazdálkodás és a vízmegtartó megoldások nem csak a nagy szereplők, a nagy területmérettel rendelkezők számára elérhető. Az okos, “Smart”, precíz megoldások a kis gazdaságok számára ugyanúgy segítséget adhatnak arra, hogy felkészülhessenek a klímaváltozás kihívásaira.

A legfontosabb kérdések, amire a válaszokat keresik:

Hogyan segíthetnek a precíziós – precíz – agrotechnikai megoldások táblaszintű víz és nedvesség megtartásban?
Hogyan lehet a mai klímakihívásokkal szembenézni, és hogy kezdjünk bele?

Az esemény helye: online, Zoom - belépési információk egy nappal az esemény előtt.

Regisztráció: a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A szervezők kérik, hogy akit érdekel a program, január 10-ig küldjön erről e-mailt a Holland Nagykövetségnek a bdp-lnv@minbuza.nl címre, tartalmazva a belépéshez használandó e-mail címet és nevet a tárgymezőben FARMINAR címmel.

 • Hogyan védekezik az EU a kibertámadások ellen? Az ellopott adatoktól a blokkolt kórházi rendszerekig: a kibertámadások veszélyes következményekkel járhatnak. Összefoglaltuk, miért olyan nagy a jelentősége a kiberbiztonságnak.
 • Új rekordokat és élénkülést hozhat a zöld hitelAz energiatakarékos új lakások térnyerését célzó Zöld Otthon Program indulása máris hatással volt a piacra: az új lakások iránt érdeklődők száma jelentősen, éves szinten például 68 százalékkal nőtt. A következő időszakban még több új lakás épülhet, a lakásépítési kedv egyébként is erősödik. Az év első nyolc hónapjában 14 százalékkal több lakóépület kapott engedélyt, mint a járvány előtt.
 • Elindult a NAK TechLab harmadik agrár startup programjaSzeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amelyben olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.