Nők a koronavírus-járvánnyal szemben

Sajtószemináriumot tartott a nemzetközi nőnap alkalmából az Európai Parlament. Ezen többek között kutatók és egészségügyi dolgozók vettek részt. Olyan fontos témákat boncolgattak, mint a férfi-női egyenlőség és a Covid-19 elleni harc az elmúlt egy évben.


 Az Európai Parlament azokat a nőket szeretné támogatni, akik a Covid ellen küzdenek ezekben a nehéz időkben; akik a kutatásban dolgoznak és jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy meglegyen az oltóanyag. Illetve azokat, akik a frontvonalban tesznek a világ egészségéért és jóllétéért: az ápolókat, a nővéreket, az orvosokat, valamint a kereskedelemben dolgozókat.

 

Evelyn Regner, az EP képviselője, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke elmondta, hogy a vírus a feje tetejére állította a világot. Senki nem gondolta, hogy majd otthonról kell az embereknek dolgozni, tanulni. Rengetegen veszítették el a munkájukat, és sok nőnek otthon kellett maradnia gyermekeivel. A válság egy női válság, mert a frontvonalban dolgozók 75 százaléka nő. Ők pedig fokozottan veszélyes környezetben kénytelenek dolgozni a vírus miatt.

 

Már a pandémia előtt is sok fizetetlen munkát végeztek a nők: a házimunka és a gyermeknevelés mellett ez az elmúlt egy évben egyre csak nőtt. A férfi-női fizetések között nagy a különbség, ugyanazért a munkáért a férfiak több mint 10 százalékkal több pénzt kapnak, a nyugdíjak közti különbségek még sokkolóbbak.

“Nem várhatunk még 100 évig, amíg ezeket a szakadékokat sikerül megszüntetni, most kell lépni”.

A nők elleni erőszakos cselekmények száma is növekedett az elmúlt időszakban. A Covid-19 járvány előtt minden 5. nő volt kitéve családon belüli erőszaknak. Ez az arány növekedett az elmúlt évben. A nők elleni erőszak megszüntetése elengedhetetlen azért, hogy otthonukban biztonságban érezhessék magukat. A nők egyszerre anyák és erős vezetők, ezt a válság is megmutatta. A meglévő egyenlőtlenségek egyre súlyosabb mértéket öltenek, ha nem cselekszünk. A nőket meg kell hallgatni, figyelembe kell venni a véleményüket – mondta.

 

Az Európai Parlamentben az esélyegyenlőségi szakbizottságban dolgoznak ezeken a témákon, jelentéseket készítenek, és megpróbálnak kitekinteni az elkövetkezendő időre. Megvizsgálják a fizetések közti különbségeket, a fizetések átláthatóságát, ezt rendkívül fontosnak tartják. A nők érdekében esélyegyenlőségre és szigorúbb jogalkotásra van szükség, hogy a nők elleni erőszakot teljesen megszüntethessék. 

Ezt a krízishelyzetet eséllyé kell formálni, hogy egyenlő társadalmat alakíthassunk ki.

A Covid-19 kutatásokat végző női tudósok is beszéltek arról, hogyan alakult életük és karrierjük

A Covid-19 kutatásokat végző női tudósok is beszéltek arról, hogyan alakult életük és karrierjük

Ebben a részben Dr. Karikó Katalin, a BioNTech Pharmaceuticals alelnöke és Dr. Maria Rosaria Capobianchi, a Lazzaro Spallanzani Virológiai Laboratórium vezetője volt jelen. Többek között az ő munkájuknak köszönhetően sikerült megalkotni a koronavírus elleni vakcinát, amivel eggyel közelebb kerültünk ahhoz, hogy legyőzzük a betegséget, ami egy éve még szinte elképzelhetetlennek tűnt. A vírus megtanította az emberiségnek, hogy milyen fontos a tudomány és a kutatás. Emiatt is bátorítani kell a nőket, hogy válasszanak ilyen pályát, mert a világnak szüksége van a női tudósokra.

 

A női vezetők a Covid-19 elleni harcban témában pedig Avivah Wittenberg-Cox, a 20-first vezérigazgatója szólalt fel, aki megnézte, hogy miben mások a nők által vezetett közösségek, mint a kevésbé jól teljesítő országok. 

Arra a következtetésre jutott, hogy azért teljesítenek jobban a női vezetők, mert direktek és transzparens módszereik vannak, könnyen és gyorsan döntenek, támogatják a technológiát és a tudományt, valamint érzelmi intelligenciájuk is nagyobb a férfiakéhoz képest.

Azt a témát is kifejtette, hogy a nemi egyenlőség a világ következő transzformációja a technológiai revolúció, a fenntarthatóság és klímaváltozás, valamint a globalizáció mellett. Ezen kívül fontosnak tartja, hogy ahhoz, hogy meglegyen a nemek közti egyensúly a munkában, annak otthon is meg kell lennie. Ezért pedig a legfontosabb karrierrel kapcsolatos döntésnek a partnerválasztást tartja. Ugyanis ahhoz, hogy a munkában is sikeres lehessen valaki, meg kell lennie a megfelelő támogatásnak a magánéletben is.

Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta Avivah, hogy miért van például a médiában is több férfi, mint nő: 


Mindenhol több férfi van, mint nő, ez egy lassú változás. Ezért kell folyamatosan harcolnunk az egyenlőségért és mindenki számára inspiráló nőket keresni. Például a BBC megnézte, hogy milyen a nők és férfiak aránya az interjúkban, tudósításokban. A médiában több sztori van, ahol a nőket áldozatként mutatják be, mint amennyiben a sikertörténeteikről hallanánk. Ezért is lenne jó, ha az újságírók legalább annyi időt fordítanának a hölgyekkel kapcsolatos jó hírekre, mint a rosszakra.

 

A nemek közti egyenlőség alapja pedig már a nevelésnél kezdődik. Úgy tanítjuk gyermekünket, ahogyan minket is tanítottak, így ezek a tanult és látott minták nagy szerepet játszanak abban, hogyan fog ehhez hozzáállni a következő generáció. Fontos viszont, hogy ne legyünk férfiellenesek sem a gyermekek oktatásában, de hozzuk ki a legjobbat a férfiak és nők közti különbségekből.Nők a társadalom védelmének élén

Miért kezelték jobban a járványt azok az országok, melyeknek női vezetőjük van?

A nők inkább együttműködőbbek és jobban elköteleződnek a partneri kapcsolatban, mint a férfiak, akik ezzel szemben nagyon hierarchikusak.

A nőknek nagy biológiai nyomás is nehezedik a karrierükre, össze kell hangolniuk a munkát és a családot, sokkal rugalmasabbnak kell lenniük, mint a férfiaknak.

Ha utánpótlást szeretnének az országok, akkor olyanná kell tenni a környezetet a nők számára, hogy biztonsággal vállalhassanak gyereket és kombinálni tudják a munkavégzést, a gyermekeik gondozását és a házimunkát. Ehhez olyan körülményeket kell biztosítani, hogy a munka-család egyensúlyt fenn tudják tartani és az alapszükségleteik biztosítva legyenek. 


Frances Fitzgerald, az Európai Parlament képviselője elmondta, hogy szükségünk van egy tervre, mert vírus következményeképp sokan kényszerültek otthonról dolgozni. Viszont ez nem megoldás arra, hogy gyermekeik felügyeletét is egyidejűleg biztosítsák, ez pedig nagy nehézséget jelent számukra, főleg, hogy sok gyermekfelügyeleti lehetőség megszűnni kényszerült a pandémia miatt.


A frontvonalban dolgozók különösen nagy veszélynek vannak kitéve, úgy, mint az ápolók, kasszások, és olyan munkavállalók, akik sok emberrel találkoznak a napi feladataik során. Az európai kormányoknak tenniük kell azért, hogy megoldják ezeket a problémákat, erre pedig biztosítaniuk kell a költségkeretet, a szabályokat és a helyet is. 


Gyakran úgy tekintenek az egészségügyre, mint költségre, de ez egy befektetés. Ha befektetsz az egészségügybe akkor magába a gazdaságba fektetsz be, ami egészséges társadalmat eredményez.


Az egészséges társadalom pillérei Alda Dalla Valle főnővér, az Országos Ápolók Szövetségének elnöke szerint:

  • jó egészségügyi ellátás

  • jó oktatás

  • jó gazdaság


A női ápolók több olyan erőforrással rendelkeznek, mint a férfiak. Azzal kiegészítve, hogy a nők általában a szeretetet és a gondoskodást is jobban átadják.  Egy rendkívül informatív és elgondolkodtató sajtószemináriumot hallhattunk,amit érdemes volt végignézni.A fent említett témákról fontos beszélni, és megtenni minden tőlünk telhetőt a nemek közti egyenlőségért.

 

Köszönjük minden lánynak, anyának, nagymamának és összességében minden hölgynek, hogy szebbé és jobbá teszik az emberiség életét!

 

#Nőnap #Sajtószeminárium #EP #EurópaiParlament #Nemekköztiegyenlőség #Férfiak #Nők #Vírus #Vakcina #Vezetők #Kutatók #Tudomány


2021.03.08.

Manta Digitál Marketing Kft.

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.