Meggyre mentek a VOLT Fesztiválon

Eljött a meggy, a barack, a ribizli, a paradicsom és a paprika szezonja, országszerte beérnek a hazai termelőknél a gyümölcsök és a zöldségek. Ezért most még fontosabb, hogy melyiket választjuk. Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a soproni VOLT fesztiválon.

 

A közönség a Győr-Moson-Sopron megyei Sopronban tartott 4 napos VOLT Fesztivál helyszínén meggyet kóstolhatott, valamint megismerkedhetett a meggy jótékony hatásaival. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak friss termékeket, ezzel is segítve az ágazatot.

Sopronban, a VOLT Fesztivál Borfalujában tartott meggy témájú kampányt az Agrármarketing Centrum és a FruitVeB

Nagyon fontos téma a fiatalok egészséges táplálkozásának támogatása, a fogyasztási szokásaik jó irányba történő változtatása. Az ennek szellemében tartott sajtótájékoztatón több hasznos információt is közöltek a résztvevőkkel a soproni VOLT Fesztivál borfalujában található, meggyfogyasztást ösztönző, kóstolással egybekötött pultnál. A magyar gyümölcs fogyasztásának jelentősége azért is nagy, mert ezzel a hazai gazdasági szereplőket támogatva lehet minőségi, friss és ökológiai szempontból a külföldihez képest alacsonyabb terheléssel járó termelésből származó termékeket enni. Két, a magyar mezőgazdaság fejlődésében érdekelt szervezet összefogott, hogy segítse az egészséges étrend kialakulását és a hazai termékek fogyasztásának fejlődését.

Zöldség és gyümölcs Magyarországon

A nyári szezonban az AMC az idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára több fesztiválon is felhívja a figyelmet. Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben sokkal jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben. A meggy ágazat helyzetét nehezíti, hogy a Tiszántúlon, illetve a Duna-Tisza közén – ahol meggytermelésünk körülbelül 75 százaléka történik – a gazdák aszállyal küzdenek. Ettől függetlenül a konzervmeggy feldolgozás szempontjából Magyarország kiváló fajtákkal rendelkezik mind a méretet, mind a beltartalmat illetően.

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, a gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben sokkal jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben

Kajszibarackból nagyon jó termés van, cseresznyéből túl vagyunk a szezon felén és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúlon a csapadékos időjárás, keleten pedig az aszály hátráltatott. Őszibarackot szintén lehet kapni 1-2 hete a boltokban, illetve a szilvának is hamarosan elérkezik a szezonja. A paprikánál – annak ellenére, hogy a paradicsom mellett éves piaca van - mutatkozik némi szezonalitás. A legfontosabb magyar zöldség betakarítása szintén néhány héttel ezelőtt kezdődött el. Például Szentesen a termelők 55-60 tonna paprikát szállítanak napi szinten a szövetkezetbe. Görögdinnyéből – a meleg időjárás miatt - a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja az ellátásbiztonságot, amit a vásárlók azzal hálálhatnak meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket választanak

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, fontos arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt hazai idényzöldségeket és idénygyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja az ellátásbiztonságot, amit a vásárlók azzal hálálhatnak meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket választanak. Meggy a középpontban Sopronban Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó export-szereplő, az évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony.

 

Az őshonos gyümölcs minden fajtája gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést és kiváló regeneráló hatással is rendelkezik.

Meggyfogyasztást ösztönző agrármarketing programon járt a Manta Digitál Marketing Kft.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes rendszeresen figyelni az idénykínálatot. Bár a növekvő energiaköltségek és a termelési költségek az ágazatot is érintik, így a termények drágábbak tavalyhoz képest, a piacokon és a termelőknél friss, minőségi, változatos zöldségek és gyümölcsök érhetőek el ebben a szezonban, valamint az egészséges táplálkozáshoz is elengedhetetlenek.


2022.06.25.
Manta Digitál Marketing

 

#AMC #agrármarketing #FruitVeB #AgrármarketingCentrum #OndréPéter #KelemenPéter #VOLT #Sopron #VOLTFesztivál #meggy #zöldség #gyümölcs #magyaráru #vitamin #kampány

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.