Meggyre mentek a VOLT Fesztiválon

Eljött a meggy, a barack, a ribizli, a paradicsom és a paprika szezonja, országszerte beérnek a hazai termelőknél a gyümölcsök és a zöldségek. Ezért most még fontosabb, hogy melyiket választjuk. Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a soproni VOLT fesztiválon.

 

A közönség a Győr-Moson-Sopron megyei Sopronban tartott 4 napos VOLT Fesztivál helyszínén meggyet kóstolhatott, valamint megismerkedhetett a meggy jótékony hatásaival. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak friss termékeket, ezzel is segítve az ágazatot.

Sopronban, a VOLT Fesztivál Borfalujában tartott meggy témájú kampányt az Agrármarketing Centrum és a FruitVeB

Nagyon fontos téma a fiatalok egészséges táplálkozásának támogatása, a fogyasztási szokásaik jó irányba történő változtatása. Az ennek szellemében tartott sajtótájékoztatón több hasznos információt is közöltek a résztvevőkkel a soproni VOLT Fesztivál borfalujában található, meggyfogyasztást ösztönző, kóstolással egybekötött pultnál. A magyar gyümölcs fogyasztásának jelentősége azért is nagy, mert ezzel a hazai gazdasági szereplőket támogatva lehet minőségi, friss és ökológiai szempontból a külföldihez képest alacsonyabb terheléssel járó termelésből származó termékeket enni. Két, a magyar mezőgazdaság fejlődésében érdekelt szervezet összefogott, hogy segítse az egészséges étrend kialakulását és a hazai termékek fogyasztásának fejlődését.

Zöldség és gyümölcs Magyarországon

A nyári szezonban az AMC az idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára több fesztiválon is felhívja a figyelmet. Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben sokkal jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben. A meggy ágazat helyzetét nehezíti, hogy a Tiszántúlon, illetve a Duna-Tisza közén – ahol meggytermelésünk körülbelül 75 százaléka történik – a gazdák aszállyal küzdenek. Ettől függetlenül a konzervmeggy feldolgozás szempontjából Magyarország kiváló fajtákkal rendelkezik mind a méretet, mind a beltartalmat illetően.

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, a gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben sokkal jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben

Kajszibarackból nagyon jó termés van, cseresznyéből túl vagyunk a szezon felén és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúlon a csapadékos időjárás, keleten pedig az aszály hátráltatott. Őszibarackot szintén lehet kapni 1-2 hete a boltokban, illetve a szilvának is hamarosan elérkezik a szezonja. A paprikánál – annak ellenére, hogy a paradicsom mellett éves piaca van - mutatkozik némi szezonalitás. A legfontosabb magyar zöldség betakarítása szintén néhány héttel ezelőtt kezdődött el. Például Szentesen a termelők 55-60 tonna paprikát szállítanak napi szinten a szövetkezetbe. Görögdinnyéből – a meleg időjárás miatt - a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja az ellátásbiztonságot, amit a vásárlók azzal hálálhatnak meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket választanak

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, fontos arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt hazai idényzöldségeket és idénygyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja az ellátásbiztonságot, amit a vásárlók azzal hálálhatnak meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket választanak. Meggy a középpontban Sopronban Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó export-szereplő, az évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony.

 

Az őshonos gyümölcs minden fajtája gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést és kiváló regeneráló hatással is rendelkezik.

Meggyfogyasztást ösztönző agrármarketing programon járt a Manta Digitál Marketing Kft.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes rendszeresen figyelni az idénykínálatot. Bár a növekvő energiaköltségek és a termelési költségek az ágazatot is érintik, így a termények drágábbak tavalyhoz képest, a piacokon és a termelőknél friss, minőségi, változatos zöldségek és gyümölcsök érhetőek el ebben a szezonban, valamint az egészséges táplálkozáshoz is elengedhetetlenek.


2022.06.25.
Manta Digitál Marketing

 

#AMC #agrármarketing #FruitVeB #AgrármarketingCentrum #OndréPéter #KelemenPéter #VOLT #Sopron #VOLTFesztivál #meggy #zöldség #gyümölcs #magyaráru #vitamin #kampány

  • A Sziget nem csak NagyszínpadIdén a Sziget nagy zenei helyszínei világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségekkel és olyan világsztárokkal térnek vissza a hosszú szünet után, akik itt mutatják be az elmúlt időben készült friss lemezanyagaikat. A Sziget azonban „nem csak Nagyszínpad”, a kisebb helyszínek között is van nézni- és hallgatnivaló bőven. Nézzük most az új szigetes helyszín, a dropYard, a világ kultúráját átkaroló Gobal Village és a feltörekvő európai tehetségeknek helyt adó Európa Színpad programját!
  • A BASF biztosítja a kémiai kíréleteket otthon is, onlineA BASF magyarországi vállalata oktatási célú ingyenes webalkalmazást indított valós kémiai kísérletek otthoni elvégzéséhez. A „Labormentes kémia” elnevezésű webalkalmazás kifejezetten általános- és középiskolás diákoknak készült interaktív és játékos oktatási anyagként. Négy szinten lehet az utasításokat követve biztonságos és szórakoztató kísérleteket elvégezni. Minden modul végén egy kvízjátékkal tesztelhetjük tudásunkat. A Labormentes kémia program többek között magyar nyelven is elérhető.  
  • Bokrétaünnep a bajai AXIÁL-telephelyenElérte legmagasabb pontját az AXIÁL Kft. bajai, központi telephelyén épülő új szervizműhely, mely a régió céges mobilszervizszerelői számára készül. Az alkalomból – melyet bokrétaünnepnek is neveznek – 2022. július 12-én májusfát állított a cég és szűkkörű ünnepség keretében megvendégelte az építőket.