Új sportösztöndíjakat adtak át a MATE-n Csányi Sándor közreműködésével

Első alkalommal 2022. január 10-én adták át a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új sportösztöndíjait 30, az élsportban és a tanulmányaiban is tehetséges hallgatónak a Pest megyei Gödöllőn. Az intézmény, összesen 13,9 millió forinttal támogatja a tanulókat. Az egyetem MATE-GEAC egyesületének több kiemelkedő sportolója mellett, olyan kiválóságok szerepelnek a díjazottak listáján, mint Garda Krisztina olimpiai bronzérmes vízilabdázó, valamint Makrai Mercédesz, a western lovaglás kétszeres Európa-bajnoka. Az átadó ünnepségen beszédet mondott prof. dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora, továbbá dr. Csányi Sándor üzletember, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke is.

Az előzmények

A rektor az előzmények ismertetésével kezdte beszédét, mely során elmondta: „Immáron csaknem 1 esztendeje, hogy több év előkészítő munka után megalakult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Ebben a tekintetben nem csak az oktatást, nem csak a tudományos életet szervezzük újjá, hanem a sportéletben egy ezektől is nagyobb léptékű megújulás zajlott és, zajlik ma is az egyetemen.


díjazottak

Díjazottak (fotó: Balázs Gusztáv)


Ennek megváltoztatása érdekében az intézmény vezetése több fejlesztést is megvalósított: „Elsőként a korábbi sportegyesületet, a GEAC-ot, amely csak részben kötődött az egyetemhez, MATE-GEAC néven újjászerveztük, szorosabb együttműködésben a MATE-val. A hagyományos 3 sportszakosztályunk mellé 4 újat alapítottunk. Új sportlétesítmények kerültek hozzánk, büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legmodernebb sportuszodája – a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda- a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tulajdonába és fenntartása alá került. Ezzel szintet tudtunk lépni a vizes sportok tekintetében is. E területen 3 új szakosztályt hoztunk létre. Az elmúlt 3 hónap alatt megháromszoroztuk a MATE-GEAC-ban sportolók számát, ami óriási eredmény. Eltökélt célunk, hogy sportos egyetemmé váljunk, a sportot a mindennapi élet részévé kívánjuk tenni. Nem állunk meg, a következő negyed évben további 1500 fővel szeretnénk növelni ezt a számot.”

A rektor a szabadidősportra is kitért: „E két terület szorosan összekapcsolódik az egyetemen, ezért hoztunk létre szabadidősport szakosztályt is. Az a célunk, hogy minden egyetemista számára lehetővé tegyük, hogy napi szinten sportolhasson. 17-20 szakosztály és, sportág közül választhatnak, ami azt gondolom, hogy talán a teljes felsőoktatási rendszert nézve is példa nélküli Magyarországon.”


Prof. dr. Gyuricza Csaba rektor ünnepi beszéde

Prof. dr. Gyuricza Csaba rektor ünnepi beszéde. (fotó: Balázs Gusztáv)


Prof. dr. Gyuricza Csaba azt is elmondta, hogy fontosnak tartja „az élsport támogatását is, hiszen az egyetemnek rengeteg olyan sportolója van, akik az intézmény jó hírét viszik, világ- és Európa bajnokságokon, vagy épp az olimpiákon érnek el szebbnél szebb eredményeket. Ennek eszköze egy olyan ösztöndíjprogram, amellyel egyrészt elismerjük a munkájukat, másrészt pedig lehetővé tesszük számukra, hogy a tanulmányaik mellett több időt tudjanak gondtalanul a sportolásra fordítani.” Kiemelte továbbá, hogy, „ha valahol létjogosultsága van annak, hogy a sportot fejlesszük, az épp egy agrár-felsőoktatási intézmény, hiszen akkor lehet igazán hiteles az a személy, aki az élelmiszeripar bármely szintjén belekapcsolódik az ellátási láncba, ha maga is egészséges életet él.”

Tandíjmentesség a legjobbaknak

Elmondta továbbá, hogy bár ez a díjazás 5 hónapra szól, a következő félévi kiírás már készül. „Az idei évben még több fiatalt szeretnénk bevonni az aktív egyetemi sportéletbe, melyhez a MATE első 30 élsportolói ösztöndíjasa igazán motiváló példakép lehet minden sportolni vágyó számára. Emellett pedig bővítjük a programot azzal is, hogy tandíjmentességet biztosítunk azoknak a diákoknak, akik az élsportban hazai, vagy nemzetközi szinten látható eredményeket érnek el.  –beszélt egy további fontos újításról prof. dr. Gyuricza Csaba rektor. 

 Ezt követően dr. Csányi Sándor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt emelte ki, hogy: „A rektor úr szabadidősportot illető bejelentései kapcsán örömmel látom, hogy az a sokat hangoztatott – de Magyarországon sajnos nem igaz- közhely, miszerint a sport az életünk része, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen ténylegesen megvalósulhat. Ez nem csak azért lényeges, mert a sport az egészség megőrzését szolgálja, de azért is, mert a sportnak, meggyőződésem szerint, a személyiség fejlődésében, alakulásában és a közösségteremtésben is nagy szerepe van.


Csányi beszédet tart

Dr. Csányi Sándor, a MATE-ért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédet tart (fotó: Balázs Gusztáv)


A jövő terveiről is beszélt

 „Amikor 3 évvel ezelőtt az agrár-felsőoktatás átalakításába, a MATE kialakításába fogtunk, az volt a célunk, hogy egy olyan egyetemet hozzunk létre, amely Európában az élbolyba tartozik, és világszerte is nagy presztízsnek örvend. E tekintetben jó úton járunk, az ígért források egy része is rendelkezésre áll már, így valóban jelentős fejlődést érhetünk el.  A világ élvonalában működő egyetemek egyik legfontosabb ismérve az, hogy nemcsak az akadémiai szférában, hanem a sport területén is kiemelkedő eredményeket érnek el. Ezért az Alapítvány minden támogatást megad ahhoz, hogy a MATE sportélete is kiteljesedjen.”

 „Az élsport eredményei a presztízskérdés mellett az egyetem vonzóképességét is jelentősen növelik. Ahogy az élet más területein, úgy itt is egyfajta harc folyik az intézmények közt a legjobb diákok megszerzéséért.”

„Meggyőződésem, hogy az élsport egy másfajta agyi kapacitást kíván, így, aki ott helytáll, az az élet más területein is jobb eséllyel tud sikeressé válni. Például egy rektori tisztség elérése, majd ellátása legalább annyi küzdelemmel, munkaórával jár, mint egy olimpiai bajnoki címé. – mondta nevetve. Remélem, hogy idővel még többen lesznek a sportban is kiváló hallgatók. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány, és a fenntartó nevében egyaránt elmondhatom, hogy ehhez minden támogatást megadunk majd. Ha kell, új sportágakat, szakosztályokat meghonosítva.” – közölte.

Biztatás a fiataloknak

„Az élsportolókkal való találkozásaim során azt is megtapasztaltam, hogy nem csak a sikertelenséget, de a sikert is nagyon nehéz feldolgozni. Azt kívánom önöknek, hogy legyenek továbbra is nagyon sikeresek, ezt kezeljék jól, de ha mégsem azok, azt is dolgozzák fel, hajtsanak és tanuljanak tovább. Nagy dolog az, amikor egy élsportoló gondol a jövőjére, és nem csak a sport, de az élet más területein is képes megélni, pozíciókat, munkát szerezve eltartani magát és a családját.”

   A beszédek után következett az ösztöndíjak átadása, melyeket 3 kategóriában, mindösszesen 30 hallgató számára ítéltek meg. Az élsportolói ösztöndíj 1. kategóriájában 100 ezer forintos havi ösztöndíjat nyert el a MATE 23 hallgatója és egy PhD-hallgatója, akik olimpiai vagy paralimpiai sportágban a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő felnőtt csapat tagjai voltak, vagy egyéniben 1-3. helyezést érték el, vagy akár felnőtt, akár korosztályos nemzeti válogatott tagjaként eredményesen képviselték Magyarországot Európa-bajnokságon, világbajnokságon, olimpián, vagy az Universiade nemzetközi sporteseményen.

Prof. dr. Gyuricza Csaba és dr. Csányi Sándor sportösztöndíjat ad át Prof. dr. Gyuricza Csaba és dr. Csányi Sándor sportösztöndíjat ad át

Prof. dr. Gyuricza Csaba és dr. Csányi Sándor sportösztöndíjat ad át (fotó: Balázs Gusztáv)


A MATE ezen legkiválóbb sporttehetségei között van:

 •  Bányai Zsombor Márk párbajtőröző
 • Bognár Nándor kézilabdázó
 •  Bögöly Gábor röplabdázó
 •  Hegyi Bianka röplabdázó
 • Kalmár Ákos röplabdázó
 •  Szedmák Réka röplabdázó
 • Dénes Eszter sportlövő
 •  Döbröntey Réka evező
 •  Füredi Rebeka taekwondozó
 •  Garda Krisztina vízilabdázó
 •  Kapdepo Botond karatés
 •  Nádházy Evelin atléta
 •  Németh Nóra atléta
 •  Pápai Márton atléta
 •  Tóth Zsombor atléta
 •  Puska Bence kosárlabdázó
 • Bogdán Benedek kosárlabdázó
 • Hock Gergő János kosárlabdázó
 •  Rohács Réka nyíltvízi úszó
 •  Tóth Ádám vízilabdázó
 •  Asperján Dénes vitorlázó
 •  Házi Tamara softballozó
 •  Pintér Katalin softballozó
 • Jármy Vince díjugrató

 A nem olimpiai sportágak terén elért nemzetközi sikereket elismerő 2. kategóriában 80 ezer forintos havi ösztöndíjat kapott Makrai Mercédesz, aki 2021-ben a western lovaglás appaloosa osztályának Hunter In Hand és Showmanship versenyszámában is Európa-bajnoki címet szerzett.

A 3. kategória 60 ezer forintos havi ösztöndíjával azt az 5 MATE-hallgatót jutalmazták, akik az olimpiai vagy paralimpiai sportágak nemzeti bajnokságában, a korosztálynak megfelelő kategóriában nyújtottak rendkívüli teljesítményt. Köztük van Balogh Vivien nyíltvízi úszó, Paufler Beáta ezüstérmes kajakozó, Somogyi Miklós ezüstérmes triatlonos, Nagy Dániel junior országos bajnok és felnőtt országos ezüstérmes súlyemelő, valamint Navratil Botond Péter, aki 200 méteres mellúszásban szerzett bronzérmet a 2020-as Úszó Ifjúsági Magyar Bajnokságon.

 

Csoportfotó a MATE sportösztöndíjjal jutalmazott hallgatóival, valamint dr. Csányi Sándorral és prof. dr. Gyuricza Csabával

Csoportfotó a MATE sportösztöndíjjal jutalmazott hallgatóival, valamint dr. Csányi Sándorral és prof. dr. Gyuricza Csabával. (fotó: Balázs Gusztáv)

 

Forrás:  https://uni-mate.hu/

 

2022.02.01.

Manta Digitál Marketing Kft.


#sportösztöndíj #megújulás #MATE #sport #ösztöndíj #GEAC #Gödöllő #fejlesztés #élsport #szabadidősport #szakosztály #képzés #egyetem #Kaposvár #program #támogatás #mozgás #szabadidő

 • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
 • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
 • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.