Már harmadik alkalommal egy helyen a leginnovatívabb megoldások az agrárszektorból

Az agráriumban fellelhető problémákra keresi a megoldásokat a NAK TechLab Egyetemi Ötletversenye. A program fő célja a mezőgazdaságban kiaknázatlan lehetőségek feltárása, valamint az agrárium vonzóbbá tétele a fiatalok számára. A versenyre a mezőgazdaság hatékonyságának növelését célzó innovatív ötlettel vagy prototípussal lehet jelentkezni, 2021. április 11-ig.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal harmadik alkalommal hirdeti meg a NAK TechLab Egyetemi Ötletversenyt. A májusban megrendezésre kerülő ötletverseny kiemelt célja a felsőoktatásban tanuló fiatalok megszólítása, illetve az agráriumban fellelhető problémákra adott innovatív megoldások beépítése a hazai mezőgazdaságba, ezzel is segítve a szektor digitalizációs folyamatait.


 „Napjainkban a magyar agrárium előtt álló egyik legnagyobb kihívás a generációváltás kérdése. A NAK a gazdák, a magyar agrárium és mindannyiunk jövője érdekében komoly hangsúlyt fektet a fiatalok ösztönzésére, támogatására. Ez hívta életre a NAK TechLab Egyetemi Ötletversenyt, melynek egyik fő célja, hogy vonzóbbá tegye az agráriumot a fiatalok számára. A verseny motiválni tudja az egyetemistákat és a fiatal pályakezdőket, hogy az agrárium területén kezdjenek el tevékenykedni, innovatív ötleteket megfogalmazni és megvalósítani” – mondta el a programról Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

 

Az elmúlt két évben számtalan olyan fiatal is kedvet kapott, aki nem agrár szakirányon folytatja tanulmányait, ahhoz, hogy innovatív elképzelésével megoldást találjon a hazai mezőgazdaság kihívásaira.  A korábbi ötletversenyekre jelentkezők több mint 60%-a nem agrár területről érkezett.

 

A szervezők olyan 2-4 fős, felsőoktatásban tanulók vagy fiatal pályakezdők alkotta csapatok jelentkezését várják, akik érdeklődnek az agrárgazdaság innovációs kihívásai és az agrárium iránt. A versenyre két kategóriában, ötlettel vagy prototípussal lehet jelentkezni. A verseny alatt egy meghatározott kihívásra kell egy ötletet, megoldást kitalálni, kidolgozni, majd a szakmai zsűri előtt prezentálni. Az ötletverseny első szakaszát egy online elődöntő zárja, ahova 15-20 csapat kerül be. Az elődöntőn egy 4 perces pitchben kell bemutatni az ötletet a zsűri előtt.

A beválogatott versenyzők a döntőt megelőzően online szakmai segítséget kapnak üzletfejlesztési és mezőgazdasági szakértő mentoroktól  Az általuk kiválasztott 5 legjobb ötlet jut tovább végül a döntőre, ahol szakmai zsűri előtt, professzionális közegben kell prezentálni a megoldást.

A versenyzőknek az alábbi területekhez kapcsolódó problémákra, kérdésekre kell megoldást találni:

 • bármely élelmiszeriparhoz kapcsolódó technológiai megoldás, pl.: csomagolás, logisztika, raktározás stb.
 • szántóföldi növénytermesztésre, állattenyésztésre, erdőgazdálkodásra vonatkozó megoldás, mely a termelést segíti, könnyíti, adott esetben annak a folyamatát gondolja újra
 • kertészetekben, gyümölcsösökben felmerülő problémákra hozott ötlet
 • bármilyen mezőgazdasági folyamathoz kapcsolódó logisztikai megoldás, pl.: szállításszervezés, gépjárművek alkatrész ellátása, raktározás
 • nyersanyagok feldolgozására irányuló új megoldások, melyek a hatékonyságot és fenntarthatóságot támogatják
 • a nagyvállalatok, a gazdák és a fogyasztók közötti értékesítési folyamatokat elősegítő megoldások
 • vízgazdálkodással/öntözési folyamatokkal kapcsolatos megoldások
 • az emberi jelenlét pótlása a mezőgazdaságban az ismert körülmények kapcsán pl.: robotizált megoldások

 

A döntőre 2021. május 6-án kerül sor, melyen a versenyzőket szakmai zsűri értékeli. A megmérettetés a szakmai fejlődésen túl értékes nyereményeket tartogat; a fődíj mindkét kategóriában 300.000 forint értékű utalvány elektronikai eszközvásárláshoz, de agrárszakmai mentorálás, vagy például konferenciabelépő is szerepel a nyeremények között.

A verseny az arra érett csapatok számára lehetőséget nyújt a szeptemberben induló NAK TechLab inkubációs programban való részvételre.

A verseny beharangozó videója: https://www.youtube.com/watch?v=I2Dyk3kcvtE

További részletek és jelentkezés: https://nak.egyetemi.designterminal.org/

Jelentkezési határidő: 2021. április 11.

 

NAK TechLab Egyetemi Ötletverseny időbeosztása

 

A NAK TechLab-ről:

Hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítunk támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonunk. Célunk, hogy segítsük a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium és a feldolgozás működését.

Miért éri meg még az eddigieken kívül jelentkezni a versenyre?

A program a tőkebevonásban is segíti a startupokat. Az elmúlt időszakban megemelkedett az agrárinnovációs projektek száma, új ötletek kerültek előtérbe az agráriumot érintő kihívásokra válaszolva. Számos olyan agrártechnológiai fejlesztés kapott kockázati tőkebefektetést, melyek a gyakorlatban is elősegítik a mezőgazdaság fellendülését.

 

A NAK TechLab szakmai és üzleti programokkal egyaránt segíti az agrár startupok piacra lépését annak érdekében, hogy a szektorban megvalósuljon a digitális modernizáció és minél több hazai gazda kezdje használni azokat a megoldásokat, melyek elősegítik hatékonyságukat.

 

Büszkék vagyunk rá, hogy a kamara által működtetett innovációs program olyan szakmai és gyakorlati lépésekben is képes támogatni a hazai agrár startupokat, melyek elősegítik a projektek feltőkésítését. A NAK TechLab programjaiban velünk közösen dolgozó csapatok az elmúlt egy évben közel egymilliárd forint tőkéhez jutottak, melyből tökéletesíthetik fejlesztéseiket az agrárium igényeit figyelembe véve. A NAK célja, hogy ez az élénk befektetési kedv folytatódjon, a fejlesztésekkel pedig új agrárszolgáltatások jelenjenek meg a piacon, a hazai gazdálkodók érdekeit szolgálva.  – fogalmaz Győrffy Balázs.

A befektetéseknek köszönhetően olyan megoldások továbbfejlesztése zajlik, mint például a drónnal végzett gabonamintázás, vagy a szántóföldi növénytermesztés területén a preventív növényvédelmet elősegítő technológiák fejlesztése és a különböző kártevők elleni védekezés, mely a fenntartható és egyben költséghatékony gazdálkodáshoz járul hozzá. 

 

A fenntarthatóság jegyében a kontrollált növénytermesztési technológiát fejlesztő Growberry a hozamok optimalizálására szolgáló klímakamrák és az ehhez tartozó szolgáltatások kifejlesztésére költötte a tavalyi évben kapott 110 millió forintos tőkebefektetést.

 

A SMAPP Lab csapatát nagy mértékben segítette a tőkebefektetésben a NAK TechLab inkubációs programján keresztül létrejött nagyvállalati együttműködések; a digitális molycsapda családot és szolgáltatást fejlesztő fiatalok tavasszal a Bonafarm több száz hektáros hibridkukoricásán tesztelik megoldásukat, a befektetésből pedig további termék-és szolgáltatás fejlesztés megvalósítása következik.

 

 

A tavalyi év egyik ígéretes megoldása

 

"Gazdálkodj okosan!" 24 órás ötletversenyünkön validálta ötletét és termékét a Grinsect, akik alig pár hónapja kapták meg 570 millió forintos befektetésüket. A befektetés megvalósulásával a kapacitásbővítésnek köszönhetően a csapat évi közel 4500 tonna szerves hulladékot hasznosít majd újra értékes rovartakarmányként.

 

A közel egy milliárd forint értékű összbefektetés is jól mutatja, hogy a befektetők is egyre inkább felismerik a mezőgazdaság modernizációjában rejlő lehetőséget és a szektoron belüli digitalizáció fontosságát. Ezt a folyamatot elősegítve, idén is megrendezzük befektetői eseményünket a Design Terminal közreműködésével, ezzel finanszírozási lehetőséget biztosítva azoknak a fontos fejlesztéseknek, melyek előrelendítik a hazai agrárdigitalizációs átállást.

 

A legjobban teljesítők 3hónapos inkubációs program keretein belül fejleszthették tovább tudásukat a tavalyi évben is!

A szeptember közepén indult inkubációs program első szakaszában 17 startup csapat vett részt, akik agrárszakértőktől és üzletfejlesztési szakértőktől kaptak segítséget, felkészülve a következő nap üzleti megbeszéléseire. Az agrár startupok ezt követően a nagyvállalatok képviselőivel folytattak tárgyalásokat arról, hogy a partnerek által megfogalmazott kihívásokra az ő megoldásuk mennyire lehet megfelelő.

 

A kiválasztási tábort követően 20 pilot projekt indulhat az startupok és a nagyvállalatok között, melyet folyamatos facilitált munka kísér a 3 hónapos program időtartama alatt. Az induló projektek 20 új agrár szolgáltatás lehetőségét alapozzák meg, ezzel reagálva a mezőgazdaság aktuális problémáira. A megoldások között találkozhatunk az élővizek és az ipari folyadékok monitorozásával foglalkozó csapattal, adatalapú gazdálkodást szorgalmazó megoldással, amely állattartó telepek teljes ökoszisztémájának megfigyelésére hozna web alapú megoldást.

 

A programhoz csatlakozó nagyvállalatok – Auchan Retail MagyarországAxiál Kft., Bonafarm CsoportCorteva AgriscienceKITE Zrt., SIÓ-Eckes Kft.Syngenta Magyarország – tudják a legeredményesebben validálni a fejlesztéseket és azoknak széles körű elterjedéséhez is rajtuk keresztül vezet az út. A nagyvállalatok, befektetők (Bonitás, Hiventures) és technológiai partnerek (Vodafone, Planet, Antenna Hungára) hármasát egészíti ki a NAK mezőgazdasági és élelmiszeripari szaktudása. Ebben az együttállásban tudnak az agrár technológiai megoldások a leggyorsabban fejlődni.

 

A 3 hónapos inkubációs programban résztvevő startupok üzleti képzések, intenzív workshopok során, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva hozhatják lendületbe fejlesztésüket. Az inkubációs folyamatot Demo Day zárja november végén, melyen szakmai zsűri, az agrárium döntéshozói előtt mutatkozhatnak be a projektek, így akár más vállalatokkal és befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetnek.

 

Mennyibe kerül a részvétel?

-Az ötletversenyen történő részvétel minden csapat számára díjtalan, beleértve a mentorálásokat is, de a helyszínre való eljutás önköltséges.

 

Ki lesz a szellemi tulajdon birtokosa?

-Az eseményen előállított szellemi tulajdon kizárólag a résztvevők és csapatuk tulajdonában áll. A további együttműködési lehetőségek a partnerek és a csapatok között fognak eldőlni az esemény után.

 

Van egy jó ötleted, amivel felpörgetnéd a hazai agrárfejlesztéseket? A mezőgazdaságban számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik az agrár területen túl is. Ha úgy érzed, hogy szívesen vinnél új lendületet a hazai agrárszektorba, akár annak ismerete nélkül is, ne habozz és jelentkezz a NAK TechLab egyetemi ötletversenyére!


Ha további kérdéseid lennének a programmal kapcsolatban, írj a naktechlab@nak.hu e-mail címre!


#NAK TechLab #innováció #agrárszektor #ötletverseny #mezőgazdaság #hatékonyságnövelés #digitalizáció #generációváltás #növénytermesztés #állatttenyésztés #inkubációs program

 

2021. 03. 18.

Manta Digitál Marketing Kft.


 • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
 • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
 • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.