Körforgásos gazdaság és Green Deal: szigorúbb szabályozást javasolnak az EP-képviselők

Az EP átfogó szakpolitikai ajánlásokat fogadott el arról, hogyan érhető el, hogy 2050-re karbonsemleges, fenntartható, és teljesen körforgásos gazdaság működjön az EU-ban.

  •  2030-ra kötelezően teljesítendő célértéket kell megállapítani az alapanyag-felhasználás és a fogyasztás okozta környezeti lábnyomra
  • · A környezetbarát tervezést előíró irányelvnek nem energiával kapcsolatos termékekre is ki kell terjednie
  • · A zöld megállapodás céljai csak körforgásos gazdasági modellben teljesíthetők

 

A kedden megszavazott, szerdán bejelentett döntésben 574 szavazattal, 22 ellenszavazat és 95 tartózkodás mellett elfogadott jelentés a Bizottság körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervére válaszol. Az Unió piacán megjelenő összes termékkategória teljes életútját lefedő, 2030-ra kötelezően teljesítendő célok kijelölésére van szükség ahhoz, hogy csökkenjen az erőforrások felhasználásának és fogyasztásának lábnyoma, hangsúlyozzák a képviselők.

Emellett olyan kötelező, termék- és/vagy ágazatspecifikus célok meghatározását is kérik a Bizottságtól, amelyek az újrafeldolgozás mértékét határozzák meg.

 

 Szigorúbb szabályozást javasolnak az EP-képviselők a környezetvédelem érdekében

 

A Parlament olyan új jogszabálytervezet beterjesztését várja a Bizottságtól még 2021-ben, amely a nem az energiával kapcsolatos termékekre is kiterjesztené a környezetbarát tervezést előíró irányelvet. Az új jogszabálynak termékenkénti normákat kellene meghatároznia annak érdekében, hogy az uniós piacon megjelenő áruk jól működjenek, tartósak, többször felhasználhatók, könnyen javíthatók, nem mérgezők, frissíthetők és újrahasznosíthatók, és alapanyag- és energiahatékonyak legyenek, és tartalmazzanak újrahasznosított elemeket. A legfontosabb ajánlások itt olvashatók (angolul).

 

A hétfői plenáris vita során a képviselők kiemelték, hogy a zöld megállapodás céljait csak akkor lehet megvalósítani, ha az Unió a körforgásos gazdaság modelljére vált. A váltással új munkahelyek és üzleti lehetőségek is születnének. A hulladékkezeléssel kapcsolatos meglévő jogszabályokat alaposabban végre kell hajtani, és további szabályokra van szükség a legfontosabb ágazatok és termékek, többek között a textilek, a műanyagok, a csomagolás és az elektronika terén, mondják a képviselők. A teljes vita itt tekinthető meg felvételről.

 

A hétfői vita magyar felszólalója


Tóth Edina (EPP)

 

Háttér

 

A Bizottság 2020 márciusában új tervet fogadott el a tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozóan. A környezetvédelmi bizottság októberben vitatta meg a kérdést.

 

A termékek környezeti hatásának akár 80 százaléka már a tervezőasztalon eldől. A globális gazdaság anyagigénye a következő 40 év alatt várhatóan megduplázódik, ugyanakkor az éves hulladéktermelés az előrejelzések szerint 2050-re 70 százalékkal nő. A biológiai sokszínűség elvesztése és a vízhiány 90 százalékát, az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig a felét az erőforrások kitermelése és feldolgozása okozza.

 

#körforgásosgazdaság #greendeal #környezetilábnyom #jogszabály #karbonsemlegesség #hulladékkezelés #európaiparlament #európaibizottság

 

2021. 03. 08.

Manta Digitál Marketing Kft.

 

 

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.