Körforgásos gazdaság és Green Deal: szigorúbb szabályozást javasolnak az EP-képviselők

Az EP átfogó szakpolitikai ajánlásokat fogadott el arról, hogyan érhető el, hogy 2050-re karbonsemleges, fenntartható, és teljesen körforgásos gazdaság működjön az EU-ban.

  •  2030-ra kötelezően teljesítendő célértéket kell megállapítani az alapanyag-felhasználás és a fogyasztás okozta környezeti lábnyomra
  • · A környezetbarát tervezést előíró irányelvnek nem energiával kapcsolatos termékekre is ki kell terjednie
  • · A zöld megállapodás céljai csak körforgásos gazdasági modellben teljesíthetők

 

A kedden megszavazott, szerdán bejelentett döntésben 574 szavazattal, 22 ellenszavazat és 95 tartózkodás mellett elfogadott jelentés a Bizottság körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervére válaszol. Az Unió piacán megjelenő összes termékkategória teljes életútját lefedő, 2030-ra kötelezően teljesítendő célok kijelölésére van szükség ahhoz, hogy csökkenjen az erőforrások felhasználásának és fogyasztásának lábnyoma, hangsúlyozzák a képviselők.

Emellett olyan kötelező, termék- és/vagy ágazatspecifikus célok meghatározását is kérik a Bizottságtól, amelyek az újrafeldolgozás mértékét határozzák meg.

 

 Szigorúbb szabályozást javasolnak az EP-képviselők a környezetvédelem érdekében

 

A Parlament olyan új jogszabálytervezet beterjesztését várja a Bizottságtól még 2021-ben, amely a nem az energiával kapcsolatos termékekre is kiterjesztené a környezetbarát tervezést előíró irányelvet. Az új jogszabálynak termékenkénti normákat kellene meghatároznia annak érdekében, hogy az uniós piacon megjelenő áruk jól működjenek, tartósak, többször felhasználhatók, könnyen javíthatók, nem mérgezők, frissíthetők és újrahasznosíthatók, és alapanyag- és energiahatékonyak legyenek, és tartalmazzanak újrahasznosított elemeket. A legfontosabb ajánlások itt olvashatók (angolul).

 

A hétfői plenáris vita során a képviselők kiemelték, hogy a zöld megállapodás céljait csak akkor lehet megvalósítani, ha az Unió a körforgásos gazdaság modelljére vált. A váltással új munkahelyek és üzleti lehetőségek is születnének. A hulladékkezeléssel kapcsolatos meglévő jogszabályokat alaposabban végre kell hajtani, és további szabályokra van szükség a legfontosabb ágazatok és termékek, többek között a textilek, a műanyagok, a csomagolás és az elektronika terén, mondják a képviselők. A teljes vita itt tekinthető meg felvételről.

 

A hétfői vita magyar felszólalója


Tóth Edina (EPP)

 

Háttér

 

A Bizottság 2020 márciusában új tervet fogadott el a tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozóan. A környezetvédelmi bizottság októberben vitatta meg a kérdést.

 

A termékek környezeti hatásának akár 80 százaléka már a tervezőasztalon eldől. A globális gazdaság anyagigénye a következő 40 év alatt várhatóan megduplázódik, ugyanakkor az éves hulladéktermelés az előrejelzések szerint 2050-re 70 százalékkal nő. A biológiai sokszínűség elvesztése és a vízhiány 90 százalékát, az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig a felét az erőforrások kitermelése és feldolgozása okozza.

 

#körforgásosgazdaság #greendeal #környezetilábnyom #jogszabály #karbonsemlegesség #hulladékkezelés #európaiparlament #európaibizottság

 

2021. 03. 08.

Manta Digitál Marketing Kft.

 

 

  • A magyarországi munkahelyek lehetnek az informatikusok kedvenceiA nemzetközi recessziós félelmek felborították a technológiai szektor munkaerőpiacát. Az USA-ban idén már több mint 40 ezer informatikust bocsátottak el, ami érzékenyen érinti az eddig KATA-val beszámlázó magyar szakembereket is. A 100 százalékig magyar tulajdonú ingatlan.com úgy döntött, hogy évközi béremelést nyújt valamennyi alkalmazottjának, akik így nemzetközi összevetésben is világszínvonalú fizetést kapnak. A piacvezető ingatlanhirdetési portál a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít a munkavállalóinak.
  • A MATE egyedülálló kezdeményezéssel támogatja az általános iskolai sportéletetAz országban egyedülálló megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportegyesülete, a MATE - Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (MATE-GEAC), a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola és a Dunakeszi Tankerület, melynek keretében magas szintű sportolási tevékenységet biztosítanak a tanulók számára, megalapozva ezzel a kettős életpályamodellt.
  • Eddig több, mint 120 start-up vállalkozás nevezett be a fenntartható fejlődést célzó versenyen2022. szeptember 30-ig meghosszabbítottuk a BASF Innovation Hub jelentkezési határidejét. A BASF Innovation Hub olyan megoldásokat keres, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a Zöld Megállapodás pilléreinek (tiszta energia, intelligens közlekedés és a „termőföldtől az asztalig” stratégia) megvalósításához. Eddig több, mint 120 innovátor és start-up vállalkozás nyújtott be projektet a fenntartható fejlődést célzó versenyen, amelyen 11 közép- és délkelet-európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.  A legjobb megoldásokat pénzdíjjal fogják jutalmazni.