Körforgásos gazdaság és Green Deal: szigorúbb szabályozást javasolnak az EP-képviselők

Az EP átfogó szakpolitikai ajánlásokat fogadott el arról, hogyan érhető el, hogy 2050-re karbonsemleges, fenntartható, és teljesen körforgásos gazdaság működjön az EU-ban.

  •  2030-ra kötelezően teljesítendő célértéket kell megállapítani az alapanyag-felhasználás és a fogyasztás okozta környezeti lábnyomra
  • · A környezetbarát tervezést előíró irányelvnek nem energiával kapcsolatos termékekre is ki kell terjednie
  • · A zöld megállapodás céljai csak körforgásos gazdasági modellben teljesíthetők

 

A kedden megszavazott, szerdán bejelentett döntésben 574 szavazattal, 22 ellenszavazat és 95 tartózkodás mellett elfogadott jelentés a Bizottság körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervére válaszol. Az Unió piacán megjelenő összes termékkategória teljes életútját lefedő, 2030-ra kötelezően teljesítendő célok kijelölésére van szükség ahhoz, hogy csökkenjen az erőforrások felhasználásának és fogyasztásának lábnyoma, hangsúlyozzák a képviselők.

Emellett olyan kötelező, termék- és/vagy ágazatspecifikus célok meghatározását is kérik a Bizottságtól, amelyek az újrafeldolgozás mértékét határozzák meg.

 

 Szigorúbb szabályozást javasolnak az EP-képviselők a környezetvédelem érdekében

 

A Parlament olyan új jogszabálytervezet beterjesztését várja a Bizottságtól még 2021-ben, amely a nem az energiával kapcsolatos termékekre is kiterjesztené a környezetbarát tervezést előíró irányelvet. Az új jogszabálynak termékenkénti normákat kellene meghatároznia annak érdekében, hogy az uniós piacon megjelenő áruk jól működjenek, tartósak, többször felhasználhatók, könnyen javíthatók, nem mérgezők, frissíthetők és újrahasznosíthatók, és alapanyag- és energiahatékonyak legyenek, és tartalmazzanak újrahasznosított elemeket. A legfontosabb ajánlások itt olvashatók (angolul).

 

A hétfői plenáris vita során a képviselők kiemelték, hogy a zöld megállapodás céljait csak akkor lehet megvalósítani, ha az Unió a körforgásos gazdaság modelljére vált. A váltással új munkahelyek és üzleti lehetőségek is születnének. A hulladékkezeléssel kapcsolatos meglévő jogszabályokat alaposabban végre kell hajtani, és további szabályokra van szükség a legfontosabb ágazatok és termékek, többek között a textilek, a műanyagok, a csomagolás és az elektronika terén, mondják a képviselők. A teljes vita itt tekinthető meg felvételről.

 

A hétfői vita magyar felszólalója


Tóth Edina (EPP)

 

Háttér

 

A Bizottság 2020 márciusában új tervet fogadott el a tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozóan. A környezetvédelmi bizottság októberben vitatta meg a kérdést.

 

A termékek környezeti hatásának akár 80 százaléka már a tervezőasztalon eldől. A globális gazdaság anyagigénye a következő 40 év alatt várhatóan megduplázódik, ugyanakkor az éves hulladéktermelés az előrejelzések szerint 2050-re 70 százalékkal nő. A biológiai sokszínűség elvesztése és a vízhiány 90 százalékát, az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig a felét az erőforrások kitermelése és feldolgozása okozza.

 

#körforgásosgazdaság #greendeal #környezetilábnyom #jogszabály #karbonsemlegesség #hulladékkezelés #európaiparlament #európaibizottság

 

2021. 03. 08.

Manta Digitál Marketing Kft.

 

 

  • Hogyan védekezik az EU a kibertámadások ellen? Az ellopott adatoktól a blokkolt kórházi rendszerekig: a kibertámadások veszélyes következményekkel járhatnak. Összefoglaltuk, miért olyan nagy a jelentősége a kiberbiztonságnak.
  • Új rekordokat és élénkülést hozhat a zöld hitelAz energiatakarékos új lakások térnyerését célzó Zöld Otthon Program indulása máris hatással volt a piacra: az új lakások iránt érdeklődők száma jelentősen, éves szinten például 68 százalékkal nőtt. A következő időszakban még több új lakás épülhet, a lakásépítési kedv egyébként is erősödik. Az év első nyolc hónapjában 14 százalékkal több lakóépület kapott engedélyt, mint a járvány előtt.
  • Elindult a NAK TechLab harmadik agrár startup programjaSzeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amelyben olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.