Jobb adni, mint kapni! - Hogyan lesz a BLACK Friday-ből mindannyiunk javára GIVING Friday?

Az adventi készülődés kezdetén egy jótékony kezdeményezésnek és a vásárlók közreműködésének köszönhetően igazán fontos ügy kerül a középpontba: az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, valamint a Zöld Kör programja az ökológiai mezőgazdaságban felhalmozott tudást és tapasztalatokat viszi házhoz mindazoknak, akik kisléptékben, a saját házuk táján is a biogazdálkodás felé fordulnának, és szívesen fogadnak ehhez szakértői segítséget. A program egy jótékonysági felajánlásnak köszönhetően valósulhat meg: kereskedelmi akciók helyett adománygyűjtő programban vehetnek részt azok a vásárlók, akik november 25-én a dm üzleteiben vásárolnak.  A Black Friday helyett meghirdetett Giving Friday napján a forgalom 5%-át ajánlja fel a drogériahálózat a célból, hogy a jövőben könnyebben elérhetőek legyenek a vegyszermentes gazdálkodás fortélyai a hobbikertészek és az iskolakertek számára.

Hogyan lesz a BLACK Friday-ből mindannyiunk javára GIVING Friday?


A karácsony közeledtével egyre többen megtapasztalhatjuk az élményt, miszerint jobb adni, mint kapni. Ilyenkor gyakrabban hallunk azokról a közérdekű vagy civil felhívásokról, amelyek keretében lehetőségünk adódik - tettekkel, jó célra felajánlott ajándékokkal vagy anyagi hozzájárulással - egy-egy jó ügy mellé állni és valami igazán nemeset cselekedni. Még a Black Friday napjára hirdetetett árcsökkentő  akciókat is lehetséges átformálni, egy igazán hasznos és fontos ügy érdekében. A dm-nek mindez sikerült, hiszen elszakadva a Black Friday kereskedelemben megszokott, amerikai hagyományaitól, idén is „Adakozó Pénteket” azaz Giving Friday-t hirdettek. A rendhagyó „akció” keretében november 25-i forgalmának 5%-át ismét jótékony célra ajánlja fel a drogériahálózat. 2022-ben a fenntarthatósági és szociális szempontok állnak a középpontban, így lett a program idei kedvezményezettje az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Zöld Kör.

 

Középpontban az ökológiai művelés és a vegyszermentes növényvédelem


Középpontban az ökológiai művelés és a vegyszermentes növényvédelem


A fenntarthatóság kérdései manapság megkerülhetetlenek, miközben a gazdasági környezet egyre több bizonytalanságot tartogat. Életminőségünket tekintve a modern „háztájik” szerepe felértékelődik: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. Az egészséges életmód támogatása kezdetek óta kiemelt terület a drogériahálózat számára, ezért döntöttek úgy, hogy a biogazdálkodást és ismeretterjesztését szeretnék támogatni a kiskertekben és kiválasztott iskolákban.

 

Rendszeres növényvédelmi sorozatot indít az ÖMKi


„A tervezett ismeretátadási programmal támogatni szeretnénk a vegyszermentes, helyi élelmiszertermelést és az ökológiai gazdálkodás legjobb gyakorlatainak terjedését a helyi közösségekben. Olyan tudást adunk át az érdeklődőknek, ami a gyakorlatban segíti őket, és sikerélményt nyújt a biokertészkedésben. Az adomány lehetőséget ad arra is, hogy továbbfejlesszük online tudástárunkat a hobbikertészek számára, és könnyen elsajátítható ismereteket adjunk át arról, miként védhetik meg vegyszerek nélkül a növényeiket a legfontosabb károsítóktól.” – beszélt a tervekről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.


A tervezett videósorozatban a kerti teendőkön az ÖMKi szakértői és McMenemy Márk tévés műsorvezető, a Kert TV házigazdája kalauzolja majd végig az érdeklődőket. Mindezt egy kutatási projekt is kiegészíti majd: az arra vállalkozó részvevőktől információkat gyűjt az ÖMKi a kertekben felbukkanó kártevőkről és a hatékony védekezési módszerekről, középpontba helyezve a természetközeli növényvédelmi megoldásokat, hogy a megtapasztalt jó gyakorlatokkal egymást segíthessék tovább a hobbikertészek.

 

Ismeretterjesztő programok a Zöld Körrel kelet-magyarországi iskolákban


A Giving Friday program keretében a Zöld Kör egyesület közreműködésével hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség iskoláiba viszik el a vegyszermentes növényvédelem tudnivalóit, konyhakert programot indítanak el pedagógusok, nevelők és szülők bevonásával és szemléletformálásával, valamint fenntarthatósági vándorkiállítással és energiahatékonysági tippekkel látogatnak el az oktatási intézményekbe.   

 

Szőlőlugas

 

Miért jó a bio? Talajvédelemtől az önrendelkezésig


A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak. Az ökoágazat népszerűsítése azért is aktuális, hiszen számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó.
Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30%-kal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés. Az ÖMKi tapasztalatai szerint az ökológiai termelés rugalmas ellenállóképessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédőszerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának. Itthon jelenleg a mezőgazdasági művelés alá vont területek 6%-án végeznek ökológiai gazdálkodást, ezzel még mindig az európai középmezőnyben vagyunk. A gyümölcsös ültetvények 11,5 %-a van öko művelésben, amivel Magyarország a világ 10. legnagyobb mérsékeltövi bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező országa. Az ökológiai gazdálkodás a halgazdálkodásra is kiterjed, a világon 9. helyen szerepelünk az édesvízi ökológiai halgazdálkodásban. Szintén kiemelkedő, hogy a maghüvelyesek termelésére használt terület 24,2%-a, azaz csaknem 3000 hektár öko művelésű idehaza.

 

Manta Digitál MArketing Kft.

2022. 11. 24.


#vegyszermentes #növényvédelem #givingisthenewblack #dm #blackfriday #givingfriday

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.