Hogyan védekezik az EU a kibertámadások ellen?

Az ellopott adatoktól a blokkolt kórházi rendszerekig: a kibertámadások veszélyes következményekkel járhatnak. Összefoglaltuk, miért olyan nagy a jelentősége a kiberbiztonságnak.

 

A koronavírus járvány lehetőségeket és kihívásokat is hozott. Egyebek között felgyorsította a gazdaság és a társadalom digitális átalakulását. 2030-ra 125 milliárd eszköz csatlakozik majd az internethez, szemben a 2017-es 27 milliárddal. Addigra elérhetünk odáig, hogy a 6 éven felüliek 90 százaléka jelen lehet az online térben. Ahogy a digitális és a fizikai jelenlét egyre inkább összefonódik, úgy kell új veszélyekkel is számolni.

Kibertámadások, kiberbiztonság, kibervédelem

  • A kibertámadások során megkísérlik ellopni, megsemmisíteni, vagy leleplezés céljából közzétenni az információkat, a cél a számítógépes rendszerek és hálózatok megzavarása vagy megsemmisítése.
  • A kiberbiztonság magában foglalja az információs- és kommunikációs biztonságot, az üzemeltetési technológiát és a digitális rendszerek biztonságához szükséges informatikai platformokat.
  • A kibernetikai védelem a polgárokra, intézményekre és kormányokra irányuló fenyegetések elleni védekezési stratégiákat jelenti.

 Kiberbiztonság

Kiberfenyegetések az Unióban: egyéni és társadalmi költségek

 

A távmunka, az online vásárlás és az online kapcsolattartás gyakorisága meredeken emelkedett a lezárások során. Mindezek az emberek javára válhatnak, támogathatják a gazdaságot és a covid utáni helyreállítást. Ugyanakkor nőtt a rosszindulatú számítógépes tevékenységek száma is.

A támadók adathalász webhelyeket, rosszindulatú linkeket és mellékleteket tartalmazó e-maileket használhatnak, hogy ellopják a banki információkat, vagy zsaroljanak szervezeteket, miután letiltották informatikai rendszereiket és adataikat.

 

A biztonságos kibertér az EU digitális, egységes piacának alapja. A 2019 -es Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) megmutatta, hogy a biztonsági aggályok az uniós internetezők felét korlátozták vagy megakadályozták abban, hogy valamilyen online tevékenységet végezzenek. A 2020-ban végzett felmérés szerint az internetező uniós polgárok 39 százaléka tapasztalt biztonsági problémákat.


5,5 billió euró volt a kiberbűnözés éves költsége a globális gazdaság számára 2020-ban. Az összeg a Bizottság becslése szerint a duplája a 2015-ösnek.

 Kibertámadás

A kibertámadások által okozott károk túlmutatnak a gazdaságon és a pénzügyeken, mivel veszélyeztetik a társadalom alapvető működését.

Az olyan alapvető szolgáltatások és kritikus ágazatok, mint a közlekedés, az energiaszolgáltatás, az egészségügy és a pénzügyek egyre inkább függenek a digitális technológiáktól. Az internethez kapcsolódó fizikai eszközök számának növekedésével ez már élet-halál kérdéssé teheti a kiberbiztonságot.

A támadók az alapvető szolgáltatásokat fenyegetik a kórházak elleni kibertámadásoktól - amelyek a sürgős orvosi beavatkozások elhalasztását okozzák - egészen az elektromos hálózatok és a vízellátás elleni támadásokig.

A kibertámadások a demokratikus államok és intézmények ellenálló képességét tesztelik, és közvetlenül az EU békéjét és biztonságát veszik célkeresztbe.

 

Kiberbiztonság az Európai Unióban


Az EU-ban működő vállalkozások és szervezetek 41 szézalékkal kevesebbet költenek kiberbiztonságra, mint amerikai társaik. Az Európai Unió a kiberbiztonság megerősítésén dolgozik. A képviselők nemrég közös uniós kibervédelemre szólítottak, és azon dolgoznak, hogy magas szintű közös kiberbiztonság legyen érvényben az EU-ban – írta az Európai Parlament közleménye.

 

Manta Digitál Marketing

2012.10.26.

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.