Hogyan védekezik az EU a kibertámadások ellen?

Az ellopott adatoktól a blokkolt kórházi rendszerekig: a kibertámadások veszélyes következményekkel járhatnak. Összefoglaltuk, miért olyan nagy a jelentősége a kiberbiztonságnak.

 

A koronavírus járvány lehetőségeket és kihívásokat is hozott. Egyebek között felgyorsította a gazdaság és a társadalom digitális átalakulását. 2030-ra 125 milliárd eszköz csatlakozik majd az internethez, szemben a 2017-es 27 milliárddal. Addigra elérhetünk odáig, hogy a 6 éven felüliek 90 százaléka jelen lehet az online térben. Ahogy a digitális és a fizikai jelenlét egyre inkább összefonódik, úgy kell új veszélyekkel is számolni.

Kibertámadások, kiberbiztonság, kibervédelem

  • A kibertámadások során megkísérlik ellopni, megsemmisíteni, vagy leleplezés céljából közzétenni az információkat, a cél a számítógépes rendszerek és hálózatok megzavarása vagy megsemmisítése.
  • A kiberbiztonság magában foglalja az információs- és kommunikációs biztonságot, az üzemeltetési technológiát és a digitális rendszerek biztonságához szükséges informatikai platformokat.
  • A kibernetikai védelem a polgárokra, intézményekre és kormányokra irányuló fenyegetések elleni védekezési stratégiákat jelenti.

 Kiberbiztonság

Kiberfenyegetések az Unióban: egyéni és társadalmi költségek

 

A távmunka, az online vásárlás és az online kapcsolattartás gyakorisága meredeken emelkedett a lezárások során. Mindezek az emberek javára válhatnak, támogathatják a gazdaságot és a covid utáni helyreállítást. Ugyanakkor nőtt a rosszindulatú számítógépes tevékenységek száma is.

A támadók adathalász webhelyeket, rosszindulatú linkeket és mellékleteket tartalmazó e-maileket használhatnak, hogy ellopják a banki információkat, vagy zsaroljanak szervezeteket, miután letiltották informatikai rendszereiket és adataikat.

 

A biztonságos kibertér az EU digitális, egységes piacának alapja. A 2019 -es Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) megmutatta, hogy a biztonsági aggályok az uniós internetezők felét korlátozták vagy megakadályozták abban, hogy valamilyen online tevékenységet végezzenek. A 2020-ban végzett felmérés szerint az internetező uniós polgárok 39 százaléka tapasztalt biztonsági problémákat.


5,5 billió euró volt a kiberbűnözés éves költsége a globális gazdaság számára 2020-ban. Az összeg a Bizottság becslése szerint a duplája a 2015-ösnek.

 Kibertámadás

A kibertámadások által okozott károk túlmutatnak a gazdaságon és a pénzügyeken, mivel veszélyeztetik a társadalom alapvető működését.

Az olyan alapvető szolgáltatások és kritikus ágazatok, mint a közlekedés, az energiaszolgáltatás, az egészségügy és a pénzügyek egyre inkább függenek a digitális technológiáktól. Az internethez kapcsolódó fizikai eszközök számának növekedésével ez már élet-halál kérdéssé teheti a kiberbiztonságot.

A támadók az alapvető szolgáltatásokat fenyegetik a kórházak elleni kibertámadásoktól - amelyek a sürgős orvosi beavatkozások elhalasztását okozzák - egészen az elektromos hálózatok és a vízellátás elleni támadásokig.

A kibertámadások a demokratikus államok és intézmények ellenálló képességét tesztelik, és közvetlenül az EU békéjét és biztonságát veszik célkeresztbe.

 

Kiberbiztonság az Európai Unióban


Az EU-ban működő vállalkozások és szervezetek 41 szézalékkal kevesebbet költenek kiberbiztonságra, mint amerikai társaik. Az Európai Unió a kiberbiztonság megerősítésén dolgozik. A képviselők nemrég közös uniós kibervédelemre szólítottak, és azon dolgoznak, hogy magas szintű közös kiberbiztonság legyen érvényben az EU-ban – írta az Európai Parlament közleménye.

 

Manta Digitál Marketing

2012.10.26.

  • Erősen indít a SzigetElsőre több mint 40 zenekart tartalmazó nagy csomaggal jelentkezett a 2022-es Sziget, benne világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas feltörekvő tehetségekkel. Jön az Arctic Monkeys, Dua Lipa és a Kings Of Leon valamit Bastille, Stromae vagy Lewis Capaldi a Nagyszínpadra, de a színes csokorban ott van például a multi-instrumentalista FKJ, a tavaly évvégén megjelent albumával Woodkid, vagy az idén megjelent új lemezével érkező brit producer-duó, a Jungle. Érkezik a tiktok-on óriásit futó Princess Nokia vagy az első lemezével a brit lemezlista élén debütált banda, Bono fiának együttese, az Inhaler. Sziget 2022: augusztus 10-15 között …végre!
  • Szerződés Európa leggyorsabb, mesterséges intelligencia fejlesztésére alkalmas számítógépéértNem mindennapi együttműködési megállapodást kötött a Sambanova Systems-szel az OTP Csoport. A szerződés célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt létrejöjjön az a szuperszámítógép, amely a mesterséges intelligencia segítségével teszi fejlettebbé a pénzügyi szolgáltatásokat.  A megoldás az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével elérhető válik majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is.
  • Endoszkópos eszközök és fúrómotor a bajai kórházban a jótékonysági futáson befolyt összegbőlA bajai Szent Rókus Kórház szűkkörű sajtótájékoztatót tartott november 17-én. Az eseményen a nyár közepén megrendezett jótékonysági futáson befolyt összeg felhasználásáról esett szó, mely támogatást orvos műszertechnikai fejlesztésre fordították.