Hogyan védekezik az EU a kibertámadások ellen?

Az ellopott adatoktól a blokkolt kórházi rendszerekig: a kibertámadások veszélyes következményekkel járhatnak. Összefoglaltuk, miért olyan nagy a jelentősége a kiberbiztonságnak.

 

A koronavírus járvány lehetőségeket és kihívásokat is hozott. Egyebek között felgyorsította a gazdaság és a társadalom digitális átalakulását. 2030-ra 125 milliárd eszköz csatlakozik majd az internethez, szemben a 2017-es 27 milliárddal. Addigra elérhetünk odáig, hogy a 6 éven felüliek 90 százaléka jelen lehet az online térben. Ahogy a digitális és a fizikai jelenlét egyre inkább összefonódik, úgy kell új veszélyekkel is számolni.

Kibertámadások, kiberbiztonság, kibervédelem

  • A kibertámadások során megkísérlik ellopni, megsemmisíteni, vagy leleplezés céljából közzétenni az információkat, a cél a számítógépes rendszerek és hálózatok megzavarása vagy megsemmisítése.
  • A kiberbiztonság magában foglalja az információs- és kommunikációs biztonságot, az üzemeltetési technológiát és a digitális rendszerek biztonságához szükséges informatikai platformokat.
  • A kibernetikai védelem a polgárokra, intézményekre és kormányokra irányuló fenyegetések elleni védekezési stratégiákat jelenti.

 Kiberbiztonság

Kiberfenyegetések az Unióban: egyéni és társadalmi költségek

 

A távmunka, az online vásárlás és az online kapcsolattartás gyakorisága meredeken emelkedett a lezárások során. Mindezek az emberek javára válhatnak, támogathatják a gazdaságot és a covid utáni helyreállítást. Ugyanakkor nőtt a rosszindulatú számítógépes tevékenységek száma is.

A támadók adathalász webhelyeket, rosszindulatú linkeket és mellékleteket tartalmazó e-maileket használhatnak, hogy ellopják a banki információkat, vagy zsaroljanak szervezeteket, miután letiltották informatikai rendszereiket és adataikat.

 

A biztonságos kibertér az EU digitális, egységes piacának alapja. A 2019 -es Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) megmutatta, hogy a biztonsági aggályok az uniós internetezők felét korlátozták vagy megakadályozták abban, hogy valamilyen online tevékenységet végezzenek. A 2020-ban végzett felmérés szerint az internetező uniós polgárok 39 százaléka tapasztalt biztonsági problémákat.


5,5 billió euró volt a kiberbűnözés éves költsége a globális gazdaság számára 2020-ban. Az összeg a Bizottság becslése szerint a duplája a 2015-ösnek.

 Kibertámadás

A kibertámadások által okozott károk túlmutatnak a gazdaságon és a pénzügyeken, mivel veszélyeztetik a társadalom alapvető működését.

Az olyan alapvető szolgáltatások és kritikus ágazatok, mint a közlekedés, az energiaszolgáltatás, az egészségügy és a pénzügyek egyre inkább függenek a digitális technológiáktól. Az internethez kapcsolódó fizikai eszközök számának növekedésével ez már élet-halál kérdéssé teheti a kiberbiztonságot.

A támadók az alapvető szolgáltatásokat fenyegetik a kórházak elleni kibertámadásoktól - amelyek a sürgős orvosi beavatkozások elhalasztását okozzák - egészen az elektromos hálózatok és a vízellátás elleni támadásokig.

A kibertámadások a demokratikus államok és intézmények ellenálló képességét tesztelik, és közvetlenül az EU békéjét és biztonságát veszik célkeresztbe.

 

Kiberbiztonság az Európai Unióban


Az EU-ban működő vállalkozások és szervezetek 41 szézalékkal kevesebbet költenek kiberbiztonságra, mint amerikai társaik. Az Európai Unió a kiberbiztonság megerősítésén dolgozik. A képviselők nemrég közös uniós kibervédelemre szólítottak, és azon dolgoznak, hogy magas szintű közös kiberbiztonság legyen érvényben az EU-ban – írta az Európai Parlament közleménye.

 

Manta Digitál Marketing

2012.10.26.

  • A magyarországi munkahelyek lehetnek az informatikusok kedvenceiA nemzetközi recessziós félelmek felborították a technológiai szektor munkaerőpiacát. Az USA-ban idén már több mint 40 ezer informatikust bocsátottak el, ami érzékenyen érinti az eddig KATA-val beszámlázó magyar szakembereket is. A 100 százalékig magyar tulajdonú ingatlan.com úgy döntött, hogy évközi béremelést nyújt valamennyi alkalmazottjának, akik így nemzetközi összevetésben is világszínvonalú fizetést kapnak. A piacvezető ingatlanhirdetési portál a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít a munkavállalóinak.
  • A MATE egyedülálló kezdeményezéssel támogatja az általános iskolai sportéletetAz országban egyedülálló megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportegyesülete, a MATE - Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (MATE-GEAC), a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola és a Dunakeszi Tankerület, melynek keretében magas szintű sportolási tevékenységet biztosítanak a tanulók számára, megalapozva ezzel a kettős életpályamodellt.
  • Eddig több, mint 120 start-up vállalkozás nevezett be a fenntartható fejlődést célzó versenyen2022. szeptember 30-ig meghosszabbítottuk a BASF Innovation Hub jelentkezési határidejét. A BASF Innovation Hub olyan megoldásokat keres, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a Zöld Megállapodás pilléreinek (tiszta energia, intelligens közlekedés és a „termőföldtől az asztalig” stratégia) megvalósításához. Eddig több, mint 120 innovátor és start-up vállalkozás nyújtott be projektet a fenntartható fejlődést célzó versenyen, amelyen 11 közép- és délkelet-európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.  A legjobb megoldásokat pénzdíjjal fogják jutalmazni.