„Azon dolgozunk, hogy az új technológiák itt szülessenek meg” – Hivekovics Családi Gazdaság

Alapértékként tekint az innovációra, így válhatott Magyarország legnagyobb bogyósgyümölcs-termesztő családi vállalkozásává a Hivekovics Családi Gazdaság. A nemrég kertészeti kategóriában Agráriumért OTP Díjjal is kitüntetett vállalkozásról annak alapítóival, a Hivekovics testvérpárral, Ákossal és Zoltánnal beszélgettünk.


Hivekovics Ákos a bogyós gyümölcsök termesztése előtt egész más területeken szerzett tapasztalatokat: „karrierem első részében külföldön populációbiológiával és szafariszervezéssel foglalkoztam, majd szafarivállalkozásomat 2012-ben értékesítettem és hazajöttem” – mondta. Itthon egy akkor nagyon pici családi vállalkozás várta, amelyik 3 hektáron termelt bodzát, és volt 200 méhcsaládja. Azon kezdtek testvérével ötletelni, hogy lehetne bővíteni, van-e Magyarországon olyan hiánypiac, amivel érdemes foglalkozni.

„Ha már vannak agrárdiplomás családtagok, van nagy lelkesedés, volt egy kis befektethető tőke, a bátyám és az én oldalamon is, nézzük meg ezeket. Azzal a jelenséggel találkoztunk, hogy gyakorlatilag megszűnt Magyarországon a bogyós gyümölcsök termesztése, a húsz évvel ezelőtti 100 ezer tonna fölötti termelésről 5 ezer tonna alá csökkent” – idézte fel. Megnézték, mely gyümölcsökkel érdemes elindulni, és akkor találkoztak először az áfonyával, aminek semmi termesztési hagyománya nem volt Magyarországon, viszont a bogyós gyümölcsök között láthatóan ez volt az, aminek a legnagyobb jövőt jósolták akkoriban. „Külföldi ültetvénylátogatásokon láttam, hogy nagyon sok gyümölcsöt cserélnek Olaszországtól Lengyelországig folyamatosan áfonyára, s ekkor döntöttük el, hogy a bogyósgyümölcs-karrierünket először az áfonyára fogjuk építeni” – fogalmazott Hivekovics Ákos.

 

Hivekovics Családi Gazdaság sátrak

 

Hiánypótló portfólió

Az elmúlt 5-6 évben az áfonya mellett elkezdtek foglalkozni az összes olyan klasszikus bogyós gyümölccsel, amelynek fogyasztási hagyománya van Magyarországon. Így először a fekete szederrel és a piros ribizlivel egészítették ki a portfóliót, az elmúlt 3 évben vonták a kínálatba az epret, az idei évtől pedig a málnát. Megpróbálják újraéleszteni az erdőszéli bogyós gyümölcsöket, mint például a kökényt, a húsos somot vagy az egrest, aminek a fogyasztása nem túl nagy, de a jövő évtől már szintén bekerül a családi gazdaság kínálatába.

„Amikor elkezdtünk a bogyós gyümölcsökkel foglalkozni, ismerőseink azt mondták, hogy termelni könnyű, de az értékesítés lesz a legnehezebb feladat. Azt kell mondanom, hogy nem volt igazuk, amiben nyilván nagy szerepe volt annak, hogy a mi portfóliónk igazi hiánypótló a piacon, így nem is mi kerestük meg a nagy magyar élelmiszerláncokat, hanem ők jöttek hozzánk, hogy szállítsunk nekik, ha pedig az egyiknek szállítottunk, akkor már a másik is szerette volna” – mondta el Hivekovics Zoltán, hogy miként váltak szinte minden nagy magyar élelmiszerláncnak közvetlen beszállítóivá. A kereslet növekedésére jellemző, hogy amennyit idén értékesítenek, az jövőre már csak az igények 70 százalékára, vagy annyira sem lesz elég. Jelenleg napi 50–100 ezer doboz gyümölcsöt is leszállítanak a láncoknak, de ez akciós időszakban, szezonban még tovább fog nőni a jövőben.

Vállalkozásuk számára fontos alapérték, hogy helyben teremtsenek munkalehetőséget, és amennyire lehet, a szó szoros értelemben, a klasszikusan vett családi gazdálkodást folytassák. Ahogyan növekednek, ezt egyre nehezebb tartani, de ez az alapérték folyamatosan jelen lesz. Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek modernitásra, a digitális, új, a XXI. század vívmányaival való lépéstartásra. „Nemcsak a létező legújabb technológiákat próbáljuk mindig behozni és ezekkel dolgozni, hanem talán már egy kicsit túl is lövünk a célon, és azon dolgozunk, hogy az új technológiák itt szülessenek meg, vagyis egyfajta szellemi, innovációs műhelyként is gondolkodunk” – jellemezte gondolkodásukat Ákos.

Hivekovics Családi Gazdaság öntözés

 

Az agráriumé lesz a főszerep

„A legbüszkébbek a minőségre vagyunk. Számomra az a legjobb érzés, ha ismerősök megvásárolják a gyümölcsünket és ízlik nekik. Ennél nagyobb dicséret számunkra nincsen. Nagyon fontos nekünk, hogy munkát adjunk a helyieknek is, és persze szezonban távolabbról is hozunk munkaerőt. Célunk az, hogy a szezont minél jobban kitoljuk: akár egész évben is gyümölcsöt termesszünk és szállítsuk a láncoknak, így stabil megélhetést tudunk adni minél több ember számára” – fogalmazta meg Zoltán.

Ákos szerint a napi munkában óriási motivációt jelent a vállalkozásuk töretlen fejlődése: hét évvel ezelőtt 3 hektár bodzaültetvénnyel kezdték, most pedig már 70 hektárt hasznosítanak – 35 hektáron bogyós gyümölcsöket, 25 hektáron körtét, 10 hektáron mogyorót termesztenek, illetve előkészítés alatt áll további 10 hektár bogyós ültetvény. Jelenleg évi 3–4 millió doboz értékesítésénél tartanak, de az igények növekedése töretlen, ami további hitet ad, hogy érdemes fejleszteniük, a minőség, a mennyiség és a termeléstechnológiák folyamatos javításában gondolkodniuk. Szintén erőteljesen motiválja őket az a tény, hogy a következő ötven év a világ innovációjában – véleményük szerint – az agráriumé lesz. Az ágazat teljes mértékben át fog alakulni, a termesztést a felhasználási helyhez sokkal közelebb fogják hozni, a városokhoz, az emberi élettérhez sokkal közelebb fog kerülni az agrártermelés. „Ebben olyan elképesztő innovációs és üzleti lehetőségek vannak, amivel mi nap mint nap foglalkozunk. Elképzeléseink, lehetőségeink, rajzaink, gondolataink vannak, ami újra és újra talpra állít bennünket, és visz tovább a megkezdett úton” – tért vissza az innováció gazdaságukban játszott különleges szerepére Ákos, hozzátéve, hogy a magyar agrárium számára általánosan is fontos a fejlesztés, amire most a pályázatok révén kivételes lehetőségük van a gazdálkodóknak.

Hivekovics Családi Gazdaság sátorbelső

Az OTP Agrár a nagy ugrásokban is támogat

Az OTP Agrárral korán kialakult a személyes kapcsolat. „Az induló gazdaságok egyik legnagyobb problémája a cashflow, a tőke előteremtése, hiszen, ha még csak terveink vannak és nincsen kézzel fogható eredmény, nagyon nehéz bankoknál tőkéhez jutni. Korábban kisebb bankoknál próbálkoztunk, de valójában azt kellett belátnunk – és az OTP-nek ebben nagyon nagy szerepe volt –, hogy apránként nem lehet haladni” – utalt rá Zoltán, hogy a szakértőkkel folytatott tárgyalásaik új dimenziókat nyitottak meg a növekedésükben. Mint mondta, partnerükben megtalálták azt a rugalmasságot, ami támogatta őket ezekben a nagy, kockázatosabbnak tűnő ugrásokban is. Testvére az együttműködésből a stabilitás fontosságát emelte ki, mivel erre az állandóságra és folytonosságra nagy szükség van egy fejlődésben lévő agrárvállalkozásban. „Úgy tűnik, hogy az OTP Agrárnak is rendkívül fontosak az innovációk, a folyamatos fejlődés, ebben mindig partnerek, és még a legőrültebbnek tűnő innovatív ötletekkel is meg tudunk jelenni a tárgyalóasztalnál, és ezek is legalább meghallgatásra találnak” – tette hozzá Hivekovics Ákos.

 

Forrás: OTP Agrár

 

További képek a Hivekovics családi vállalkozásról:

Hivekovics Családi Gazdaság öntözés Hivekovics Családi Gazdaság öntözési rendszer Hivekovics Családi Gazdaság bepillantás Hivekovics Családi Gazdaság bemutatás Hivekovics Családi Gazdaság növények Hivekovics Családi Gazdaság tópart Hivekovics Családi Gazdaság termesztés Hivekovics Családi Gazdaság termesztés Hivekovics Családi Gazdaság szabadtéri termesztés Hivekovics Családi Gazdaság túra 

 

2022.01.17.

Manta Digitál Marketing Kft.

 

#HivekovicsCsaládiGazdaság #OTPAgrár #innováció #technológia #agrár #hiánypótló #minőség #áfonya #támogatás

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.