Elindult a NAK TechLab harmadik agrár startup programja

Szeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amelyben olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.

 

Közel 100 egyeztetés zajlott le a NAK TechLab harmadik inkubációs programjának első szakaszában a startup vállalkozások és a programhoz csatlakozott nagyvállalati szereplők között. A startupok agrár- és termékfejlesztési szakértőktől kaptak szakmai útmutatást, felkészülve ezzel az üzleti megbeszélésekre az AXIÁL Kft., a Bayer Crop Science Magyarország, a Corteva Agriscience, a Bonafarm Csoport, a KITE Zrt., valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselőivel.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A NAK TechLab álláspontja szerint a mezőgazdaság aktuális problémáira hozott megoldások a nagyvállalatokon keresztül tudnak leginkább eljutni az agrárium különböző szereplőihez; az általuk bevezetett és alkalmazott fejlesztések nagy hatást gyakorolhatnak a hazai gazdálkodókra. A programban résztvevő fejlesztések között élelmiszerbiztonsági és minőségellenőrzési nyomonkövető rendszer és a precíziós gazdálkodás során keletkező adatvagyont képi adatokkal ötvöző megoldás is megtalálható.

Fontos probléma például, hogy a koronavírus-járvány alaposan átrendezte az értékesítés lehetőségeit, és jelentős visszaesést okozott a baromfiágazatban.


– A vendéglők forgalma visszaesett, a teljes zárás idején gyakorlatilag a nullára csökkent, a kerthelyiségekben engedélyezett vendégfogadás pedig csak mérsékelte a károkat. A kiskereskedelmi láncoknak viszont 20-30 százalékkal nőtt a forgalmuk a korlátozások idején. A vendéglátóhelyek zárva tartása miatt megnőtt az igény a bolti forgalomban a feldolgozott és konyhakész termékek iránt, például az elősütött csirkére és kacsára – emelte ki Szabó Ákos, a baromfiágazat egyik legnagyobb hazai szereplője, Tranzit Csoport vezérigazgatója.

 NAKTechLab inkubációs program

Az inkubáció ideje alatt a startupok heti rendszerességgel konzultálnak a program szakértőivel annak érdekében, hogy az egyes projektek fejlesztési idejét felgyorsítsák, ezáltal minél rövidebb idő alatt megjelenhetnek az új eredmények a gazdálkodók életében is. A program a startup csapatokat jogi, technológiai és kockázati tőkebefektetési találkozókkal is támogatja, melyek mind szakmai, mind befektetési oldalról előremozdíthatják a fejlesztéseiket.

 

A három hónapos program záróeseménye 2021. november 24-én lesz, az AGTECH SUMMIT agrárdigitalizációs konferencián, melyen bemutatkoznak az inkubációs folyamat során született együttműködések.

 

Így írja le saját tevékenységét a NAK TechLab csapata:

 

Hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítanak támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonnak. Céljuk, hogy segítsék a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját. Továbbá az, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium működését.

 

https://www.youtube.com/watch?v=qiiR5flCkmk

 

A gazdaság hajtómotorjai az innovatív megoldások, az agráriumban is így van ez. A szektor fejlesztése és az agrárdigitalizáció elterjedése nélkül nem működhet jól a jövőben a mezőgazdaság. Mindebben az agrár startupoknak is komoly szerepe lehet – mondta a Portfolio-nak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

 

,,A világban új ipari-technológiai, és főként digitális forradalom zajlik, amelynek egyik jelentős terepe az agrárium. Egy olyan tradicionális agrárország, mint a mienk – a maga természeti és humán erőforrásaival – nem engedheti meg magának, hogy kullogjon az események után. Ugyan általánosságban még alacsony az ágazat digitalizációs szintje, de a NAK részéről folyamatosan dolgozunk azon, hogy az új technológiák minél nagyobb számban és minél több szélesebb körben váljon elérhetővé.”

 

Győrffy Balázs

 

Mit tesz a NAK ennek a folyamatnak az érdekében?

 

Az új technológiák kifejlesztésén túl, az új megoldások gazdákhoz való eljuttatását is kiemelt feladatuknak tekintik. Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak: több olyan magyar fejlesztés is elindult, ami alátámasztja a program létjogosultságát, ezért továbbra is támogatják a startupokat – írják. Közösen dolgoznak velük annak érdekében, hogy a digitalizációs törekvések előre mozduljanak. Ezek a megoldások, fejlesztések valós hatást fejtenek ki; gazdasági előnyöket produkálnak, elősegítik a hatékonyságnövelést.

NAKTechLab-Ültesd el a jövőt!

Új ötleted, fejlesztésed, megoldásod van?

Vedd fel a kapcsolatot a NAK TechLab csapattal Dömötör Tekla innovációs vezetőnél, a domotor.tekla@nak.hu  és a +36205303243-os elérhetőségen!

 

Szakértőink a Manta Digitál Marketing Kft.-nél kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a marketing és a mezőgazdaság területén is. Agrármarketing témában szeretnél előrelépni, vagy megoldást találni? Keress minket bátran!

http://www.mantamarketing.hu/agrar


2021.10.24.
Manta Digitál Marketing


  • A magyarországi munkahelyek lehetnek az informatikusok kedvenceiA nemzetközi recessziós félelmek felborították a technológiai szektor munkaerőpiacát. Az USA-ban idén már több mint 40 ezer informatikust bocsátottak el, ami érzékenyen érinti az eddig KATA-val beszámlázó magyar szakembereket is. A 100 százalékig magyar tulajdonú ingatlan.com úgy döntött, hogy évközi béremelést nyújt valamennyi alkalmazottjának, akik így nemzetközi összevetésben is világszínvonalú fizetést kapnak. A piacvezető ingatlanhirdetési portál a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít a munkavállalóinak.
  • A MATE egyedülálló kezdeményezéssel támogatja az általános iskolai sportéletetAz országban egyedülálló megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportegyesülete, a MATE - Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (MATE-GEAC), a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola és a Dunakeszi Tankerület, melynek keretében magas szintű sportolási tevékenységet biztosítanak a tanulók számára, megalapozva ezzel a kettős életpályamodellt.
  • Eddig több, mint 120 start-up vállalkozás nevezett be a fenntartható fejlődést célzó versenyen2022. szeptember 30-ig meghosszabbítottuk a BASF Innovation Hub jelentkezési határidejét. A BASF Innovation Hub olyan megoldásokat keres, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a Zöld Megállapodás pilléreinek (tiszta energia, intelligens közlekedés és a „termőföldtől az asztalig” stratégia) megvalósításához. Eddig több, mint 120 innovátor és start-up vállalkozás nyújtott be projektet a fenntartható fejlődést célzó versenyen, amelyen 11 közép- és délkelet-európai ország vesz részt, köztük Magyarország is.  A legjobb megoldásokat pénzdíjjal fogják jutalmazni.