Eddig kiköpted, mostantól, az egészségmegőrzés érdekében, magadra kenheted

Mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés zárult le európai uniós támogatással a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrend-kiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel,illetve azok kivonataival.

 

 

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok) volt. A projekt keretében sor kerülta pincészet számára ehhez szükséges technológia, gépek és berendezések beszerzésére is.

 

A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre a projektben. Itt végezték a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény-extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

 

Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.végezte a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is. A projekt végeredményként létrejövő termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata.

 

Szőlőmagolaj kozmetikai és étkezési felhasználásra is

 

Kozmetikai és konyhai felhasználásra is:

Ha étkezési céllal vásárolunk szőlőmagolajat, mindenképpen meg kell győződni arról, hogy szerepel rajta az „élelmiszer” minősítés, mivel a kozmetikai célra szánt olajak tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek a bőrre- hajra kenve nem, viszont elfogyasztva károsak is lehetnek!


Kozmetikusok is szívesen ajánlják, mivel segíti a bőr regenerálódását, hidratál, erős antioxidáns hatással bír, segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében, illetve rengeteg vitamin megtalálható benne.

 

A „Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása”című, GINOP-2.2.1-15-2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és a magyar állam támogatásával valósult meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint volt.


A szőlőről és a szőlőmagolajról bővebben ebben a videóban is hallhattok: 


#pannonhalmi főapátság #pincészet #szőlőmag #szőlőmagolaj #gyógynövény #kivonat #étrend kiegészítő #kozmetikum #egészség #termékfejlesztés #támogatás #széchenyi istván egyetem

 

2021. 04. 07.

Manta Digitál Marketing Kft.  • Az AXIÁL újabb lépést tett a karbonsemlegessé válás útjánAz 1991-ben alapított AXIÁL Kft. az egyik vezető mezőgazdaságigép-kereskedelemmel foglalkozó vállalat Magyarországon. A cég tevékenységi köre kiterjed mezőgazdasági-, építőipari- és anyagmozgatógépek, valamint az ezekhez használható munkagépek, és eszközök értékesítésére. 
  • Civilek a SzigetenAugusztusban ismét jön kedvenc fesztiválunk, a Sziget, és a szervezők idén is várják a Civil Szervezetek jelentkezését.
  • Egységes töltő: a Parlament az e-hulladék csökkentése mellett Az Európai Parlament készen áll az egységes töltőről, így az e-hulladék csökkentéséről és a hordozható elektronikus készülékek egyszerűbb töltéséről a tagállamokkal folytatandó tárgyalásokra. Kevesebb felesleges vezeték és töltő: a környezet és a fogyasztók szempontjából egyaránt jó lépés A hordozható készülékeket USB C típusú csatlakozóval kell ellátni A képviselők a vezeték nélküli töltést is egységesítenék