Agrártéma köré szerveződik a 2022-es Bánkitó fesztivál

A tervek szerint a Manta Marketing is részt vesz a fesztivál legalább egy napján, ahol a magyar mezőgazdaság témáihoz kapcsolódó programokat igyekszünk minél jobban feltérképezni. Bánkra fel!


A Bánkitó fesztivál 2019 után újra teljes mérettel és a szokásosnál is színesebb színpadokkal várja a szórakozni vágyókat. A Nógrád megyei település festői szépségű tava mellé jönnek a legaktuálisabb magyar zenekarok, és idén újra izgalmas külföldi előadókkal is erősödik a kínálat. A zenei mellett pedig izgalmas független színházi programokkal, tudományos előadásokkal és civil-kulturális programokkal készültek.


A szervezők minden évben törekednek arra, hogy fontos, aktuális, izgalmas témát válasszanak a fesztivál fő üzenetének, ami reflektál és reagál a körülöttünk lévő világra, társadalmi változásokra, kihívásokra és közéleti állapotokra. Idei, sok szempontból aktuális témájuk a
mezőgazdaság. Az új kihívásokra új megoldásokat keresnek, nem csak gazdasági, hanem társadalmi vonatkozásait is keresik a mezőgazdasággal összefüggő kérdéseknek.

Olyan ügyeket boncolgatnak a téma kapcsán, mint

  • a centrum-periféria modell gazdasági, szociális kihívásai,
  • a természetközeli életmód választásának lehetőségei,
  • vagy hogy tényleg mindenki ki akar-e költözni a városból.

Körbejárják, hogy a klímaválság, a háború és a gazdasági válság milyen hatást gyakorol a mindennapjainkra, valamint megvizsgálják, hogyan hatnak az okostelefonok az életre, mélyre ásnak olyan témákban, mint a jövőkutatás, a fejlődéshez, növekedéshez való viszony vagy a feminizmus strukturális kérdésfelvetései. Ezekre a dilemmákra keresik a válaszokat a tóparti hangulatban.

A Bánkitó 2022-es programjait a mezőgazdaság témáival teszik érdekessé és fontosabbá

Bangkoki neo-soul, anatóliai rock,  és az elmúlt évek egyik legnagyobb zenei szenzációja, a nigeri Mdou Moctar is 

Az utóbbi évekhez hasonlóan a Bánkitó Fesztivál idén újból ország és kulturális határok nélkül hozza el az izgalmasabbnál izgalmasabb alternatív zenekarokat a világ minden tájáról. Ha valaki könnyedebb szórakozásra vágyik, ne maradjon le július 15-én pénteken a bangkoki énekes-dalszerző, Phum Viphurit koncertjéről. Phum Viphurit 2018-ban futott be Lover Boy című slágerével, amely már 85 millió megtekintésnél jár a Youtube-on és amely nagy szerepet játszott abban, hogy 2019-ben Phum európai, amerikai és ázsiai turnéja is sold-out lett. Boy Pablo, Gus Dapperton, vagy a No Vacation rajongóinak különösen ajánljuk Phum Viphurit koncertjét. Ha pedig valaki a stílus szerelmese, bőven talál még a pénteki nap folyamán magának izgalmakat, ugyanis Phum Viphurit koncertje után egyből kezd a Carson Coma, utánuk pedig az Elefánt. A Tószínpadot július 15-én a Csaknekedkislány zárja. Ugyanezen a napon érkezik Bánkra 2021 egyik legnagyobb hazai szenzációja, Beton.Hofi, valamint a 2021-es év egyik legmeghatározóbb hip-hop albumát, a Metamatikát jegyző 6363.

Az idei Bánkitó egyik legnagyobb szenzációja Mdou Moctar, akinek 2021-es ‘Afrique Victim’ című lemeze egy év végi listáról sem hiányozhatott. A Tuareg gitáros eddigi legfontosabb albuma lényegében a kortárs szaharai zene újraértelmezése, amely nem csak zeneileg előremutató, de a költői meditáció, a szerelem és a vallás mellett felszólal az egyenlőtlenség és Nyugat-Afrika kizsákmányolása ellen, valamint szót emel női egyenjogúságért. Mdou Moctar először érkezik Magyarországra és július 16-án valószínűleg a Bánkitó történetének egyik legfontosabb, legnagyszerűbb koncertjét láthatjuk majd. Ugyanezen a napon először mutatkozik be közönség előtt a Middlemist Red & The Wild Bunch Orchestra, amely erre az alkalomra áll össze, hogy még grandiózusabb hangzást biztosítson a ‘The Other Side of Nowhere’ dalainak. Szintén ezen a napon felejthetetlen török bulival mutatkozik majd be az anatóliai rockot játszó Nasip Kismet, a színpadot pedig a hazai szcéna legsötétebb elektronikáját játszó Superflake zárja majd.

Hazai nagy klasszikusok és a Balming Tiger, a multinacionális k-pop banda

2018-ban Krúbi még alig ismert fiatal, izgalmas tehetségként mutatkozott be a Nógrád megyei helyszínen, idén viszont a csütörtöki nap headlinereként érkezik hozzánk a Platon Karataev, a Bohemian Betyars és a Ricsárdgír társaságában. Július 14-én lesz Szalai Anna & Dorozsmai Gergő koncertje a Tószínpadon, valamint a 9 tagú, zenészekből, rendezőkből, producerekből álló, többnemzetiségű k-pop kollektíva, a Balming Tiger fellépése is. A szöuli csapat ars poeticája képviselni a társadalom fiatal generációját, feszegetni a műfaj határait és népszerűsíteni a ázsiai kultúrát. Érdemes csütörtökön korán érkezni a Jazzbois szettjére, amit a napsütésben lehet meghallgatni. A a new-wave hip-hip legfrissebb képviselőit, Co Lee-t, Filot, vagy éjjel gyurist és az Ibbiganget kínálják a látogatóknak.

Aratástól vetésig a Borona színpadon 

A fesztivál idén is változatos, mégis átfogó képet nyújt a legaktívabb underground elektronikus hazai szcénáról a “Borona” fantázianévre hallgató színpad tánctereiben az elektronikus dallamok szerelmeseinek. Szerdán egy friss és színes lineup-al szántják be a fesztivált, olyan zenészekkel akikre az elmúlt években figyeltek fel: dtnb, safety%dance, Acideal LIVE, Toro Lomo és további fellépők.

Csütörtök a szelektorok napja, ahova óvatos válogatással a legelhivatottabb zenekutatókat hívák meg, számos korosztályból. Ezen a napon biztosan hallani lehet majd olyat, amit előtte sosem hallottunk, például a Suhaid, Crimson, Stanley Maneuver triótól.

Péntek a kísérleti elektronikák, a keményebb zenék, és a techno napja. Korán indítják a színpadot, késő délutántól több órányi élő fellépésnek lehetnek tanúi a résztvevők a Dalmata Daniel és EXILES társaságok jóvoltából. Az éjszaka pedig tele van pakolva olyan technikás hazai versenyzők élő és DJ performanszaival mint AIWA, DJ Syncbutton, és obwigszyh LIVE.

Szombaton utolsó napos örömködés várható. Délutántól nappali buli indul a szcéna olyan világ-zenei képviselőivel, mint Adis is OK és Vedat Akdag. Kora este egyedi élő fellépések sorával kápráztatnak, mint például az első valaha közös Gnork & Route 8 LIVE. Majd a fesztivál végszavaként egy egész éjszakányi határfeszegető tánc várja a vendégeket house, tech, electro, trance tengelyen.

Minden idők egyik legizgalmasabb színházi szemléje 

Idén visszatér a Bánkitó Színházi Fesztivál a Kisrétre, de bemutatkozik egy vadonatúj szabadtéri helyszín is. Ez a tér a kísérletezés terepe, ahol a színház kilép a falak közül és utat keres vissza a természetbe. Délután árnyas liget, ahol Charles Bukowski versei Hajduk Károly előadásában szólalnak meg cselló kísérettel, vagy apró otthon, ahol a Banquet for Bees csapatával egy órára mindenki kipróbálhatja, hogy milyen kockázatos a méhek élete. Késő éjszakánként kísértetiesebb formát ölt a liget: egyik éjjel a Kelemen Patrik koreografálta Cryptic Bodies disztópikus test-hangzavar mozdít ki a nyugvópontról, máskor pedig a TÁP csak most, csak itt látható felkavaró mezőgazdasági stand-up-ja borzolja a kedélyeket. A teret tovább tágítja a Tünet Együttes és Szabó Veronika – a Szirének, akik szó szerint bevisznek minket a sűrűbe. A Dinnyeköztársaságban Békés megyei dinnyetermesztő gazdák dokumentarista eszközökkel mutatják be a mezőgazdaság mai magyar valóságát - egy valódi piacon. Érdemes egy nappal korábban érkezni, mert hamar elfogynak a dinnyék!

Eltűnő világok és civilizációs dilemmák 

A színházi sátorban a pécsi munkásosztály lakta Uránváros éppen eltűnő világáról mesél Kelemen Kristóf Niké – szabadságunk szobra című stream-előadásában. Az életünket meghatározó környezet és a civilizáció kihívásairól Göndör László és nagymamája, Katona Éva végigbeszélgették a karantént, a Nagymamával álmodtam című darabjukban, a múltban keresik a választ. A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon Z generációs csapata a saját jövőjére kérdez rá a városi lét és a közelmúlt viszontagságait is megvizsgálva - a szerzők érettségiző, fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak. 

A termelés és növekedés kényszereit a művészetre Molnár Csaba, Vadas Tamara és Vass Imre fordítja át a Game Changer -ben, a változás, megújulás mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseit kutatva, a színházi tér határait feszegetve. A Narratíva Társulat Demerung (Csehov Meggyeskertje) előadása pedig tűpontosan láttatja az elidegenedés égetően aktuális problémáját, azt,  hogy az értelmiség hogyan válhat kiszolgáltatottá, tehetetlenné a jelenben, és azt, hogy mi közünk van mindehhez. 

 

A tervek szerint a Manta Marketing is részt vesz a fesztivál legalább egy napján, ahol a magyar mezőgazdaság témáihoz kapcsolódó programokat igyekszünk minél jobban feltérképezni. Bánkra fel!


A programokról bővebben itt: https://bankitofesztival.hu/

Jegyinfo: https://tixa.hu/bankito2022


Szerkesztette:

Csurja Zsolt

agrárstratégiai igazgató

2022.07.13.

  • A Sziget nem csak NagyszínpadIdén a Sziget nagy zenei helyszínei világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségekkel és olyan világsztárokkal térnek vissza a hosszú szünet után, akik itt mutatják be az elmúlt időben készült friss lemezanyagaikat. A Sziget azonban „nem csak Nagyszínpad”, a kisebb helyszínek között is van nézni- és hallgatnivaló bőven. Nézzük most az új szigetes helyszín, a dropYard, a világ kultúráját átkaroló Gobal Village és a feltörekvő európai tehetségeknek helyt adó Európa Színpad programját!
  • A BASF biztosítja a kémiai kíréleteket otthon is, onlineA BASF magyarországi vállalata oktatási célú ingyenes webalkalmazást indított valós kémiai kísérletek otthoni elvégzéséhez. A „Labormentes kémia” elnevezésű webalkalmazás kifejezetten általános- és középiskolás diákoknak készült interaktív és játékos oktatási anyagként. Négy szinten lehet az utasításokat követve biztonságos és szórakoztató kísérleteket elvégezni. Minden modul végén egy kvízjátékkal tesztelhetjük tudásunkat. A Labormentes kémia program többek között magyar nyelven is elérhető.  
  • Bokrétaünnep a bajai AXIÁL-telephelyenElérte legmagasabb pontját az AXIÁL Kft. bajai, központi telephelyén épülő új szervizműhely, mely a régió céges mobilszervizszerelői számára készül. Az alkalomból – melyet bokrétaünnepnek is neveznek – 2022. július 12-én májusfát állított a cég és szűkkörű ünnepség keretében megvendégelte az építőket.