Agrárdigitalizáció a Kossuth rádión: az online térbe költözött a mezőgazdaság egy része

A digitális világról volt szó Magyarország egyik legrégebbi rádiójában: az agrárdigitalizáció került terítékre a Kossuth rádió Hajnal-Tájban című adásában.

Fendt 1100 Vario MT

2020. október 16-án pénteken, a Kossuth rádió kora reggeli, Hajnal-Táj című műsorában Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója és a MEGFOSZ marketingbizottságának elnöke, a gödöllői Szent István Egyetemen végzett gépészmérnök nyilatkozott az agrárdigitalizáció témájáról.


„Az aratással, betakarítással és őszi vetéssel lezárul egy gazdasági év a földeken és azonnal kezdődik egy új. Eközben mérleget is vonnak a gazdálkodók. Az idei esztendő az ismert vírusos helyzet miatt a mezőgazdaságot érintette a legkevésbé, hiszen az ország ellátása miatt tavasszal nem volt leállás. Viszont több meghatározó agrárrendezvény elmaradt. Helyettük viszont a virtuális térben lehetett követni fajtabemutatókat és konferenciákat. Ráadásul aztán ősszel hiába voltak szakmai rendezvények, messze elmaradt a látogatottságuk a korábbiaktól, eközben az agrárium digitalizációja rohamosan folytatódik, nincs tehát leállás.

A CLAAS AXION 900 erőgép

„A közelmúltban két nagy német mezőgépgyártó, a CLAAS és a FENDT tartott online sajtótájékoztatót, amiken rengeteg újdonságot mutattak be. A gyártók nem álltak le, járványidőszak alatt is folyamatosan fejlesztették a gépeket.

Az AXION előnyei

Azt látom, hogy az egyik legfontosabb téma a talaj és a talajnak a védelme. Ezért szerelték fel a CLAAS AXION 900 új szériáját egy CTIC guminyomás-szabályzó rendszerrel. Amikor a gép közúton közlekedik, akkor egy magasabb guminyomással lehet vele haladni. Amikor pedig kiér a szántóföldre, akkor egy különálló kompresszorral – melynek teljesítménye 2800 liter/perc – automatikusan le lehet engedni a gumiabroncsokat – illetve feltölteni levegővel. Leengedést követően lényegesen nagyobb lesz az abroncs felfekvő felülete, ezáltal vonóerőt is lehet növelni és a taposás is csökkenthető. A talajeróziót nagyon nagy mértékben csökkenti és a talajban lévő organizmusokban sem tesz kárt. Ez a család ezzel a rendszerrel van szerelve, a CTIC-et utólagosan be lehet még szerelni ARION 500 és 600-ba, és AXION 800-ba is. Nagyon jól szemlélteti a környezettudatosságot az, hogy most már Stage V károsanyag-kibocsátási normának megfelelő motor található benne. 

A Fendt 1100 Vario MT hevederes traktor

A Fendt 1167 Vario MT 673 lóerős traktora a hevederes erőgépek piacán a legnagyobb teljesítmény. Fokozatmentes hajtóművel hozták piacra és az új technológiák, mint az aktívan hidraulikusan elfordítható alsó húzó és hátsó emelőmű, az újonnan kifejlesztett SmartRide + rugózási rendszer a kezelőelemeknek növeli az összhatékonyságát – mondta Umenhoffer Péter. Ezen felül a Fendt 2 megújult szériát mutatott be a nagyközönségnek és több olyan, jövőbe mutató technológiát, mint például a 200-as, 700-as traktorcsalád - írta az AXIÁL.

  • Már több mint 10.000 középiskolás töltötte ki a Nagy Diák AgrártesztetMire jó egy drón a mezőgazdaságban? Mit jelent a precíziós gazdálkodás? Milyen az intelligens mechanikus gyomirtás? Ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnia azoknak a középiskolásoknak, akik a Nagy Diák Agrárteszt 2. online vetélkedőn december 15-ig még versenybe szállnának az értékes nyereményekért.
  • Sütve és főzve is egészséges a laskagomba, mégis keveset fogyasztunk belőleA többféleképpen elkészíthető laskagomba nemcsak finom, hanem magas rost- és fehérjetartalma miatt rendkívül egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség-és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat program. Ennek ellenére az átlagos éves gombafogyasztás országosan csupán 1 kilogramm fejenként, míg az uniós átlag ennek négyszerese.
  • Folyamatosan erősödik a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogásaÚjabb tagszervezetekkel bővült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF). Minden eddiginél erősebb a határon inneni és túli gazdák összefogása, együttműködésük pedig még szorosabbá válhat a jövőben.