Agrárdigitalizáció a Kossuth rádión: az online térbe költözött a mezőgazdaság egy része

A digitális világról volt szó Magyarország egyik legrégebbi rádiójában: az agrárdigitalizáció került terítékre a Kossuth rádió Hajnal-Tájban című adásában.

Fendt 1100 Vario MT

2020. október 16-án pénteken, a Kossuth rádió kora reggeli, Hajnal-Táj című műsorában Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója és a MEGFOSZ marketingbizottságának elnöke, a gödöllői Szent István Egyetemen végzett gépészmérnök nyilatkozott az agrárdigitalizáció témájáról.


„Az aratással, betakarítással és őszi vetéssel lezárul egy gazdasági év a földeken és azonnal kezdődik egy új. Eközben mérleget is vonnak a gazdálkodók. Az idei esztendő az ismert vírusos helyzet miatt a mezőgazdaságot érintette a legkevésbé, hiszen az ország ellátása miatt tavasszal nem volt leállás. Viszont több meghatározó agrárrendezvény elmaradt. Helyettük viszont a virtuális térben lehetett követni fajtabemutatókat és konferenciákat. Ráadásul aztán ősszel hiába voltak szakmai rendezvények, messze elmaradt a látogatottságuk a korábbiaktól, eközben az agrárium digitalizációja rohamosan folytatódik, nincs tehát leállás.

A CLAAS AXION 900 erőgép

„A közelmúltban két nagy német mezőgépgyártó, a CLAAS és a FENDT tartott online sajtótájékoztatót, amiken rengeteg újdonságot mutattak be. A gyártók nem álltak le, járványidőszak alatt is folyamatosan fejlesztették a gépeket.

Az AXION előnyei

Azt látom, hogy az egyik legfontosabb téma a talaj és a talajnak a védelme. Ezért szerelték fel a CLAAS AXION 900 új szériáját egy CTIC guminyomás-szabályzó rendszerrel. Amikor a gép közúton közlekedik, akkor egy magasabb guminyomással lehet vele haladni. Amikor pedig kiér a szántóföldre, akkor egy különálló kompresszorral – melynek teljesítménye 2800 liter/perc – automatikusan le lehet engedni a gumiabroncsokat – illetve feltölteni levegővel. Leengedést követően lényegesen nagyobb lesz az abroncs felfekvő felülete, ezáltal vonóerőt is lehet növelni és a taposás is csökkenthető. A talajeróziót nagyon nagy mértékben csökkenti és a talajban lévő organizmusokban sem tesz kárt. Ez a család ezzel a rendszerrel van szerelve, a CTIC-et utólagosan be lehet még szerelni ARION 500 és 600-ba, és AXION 800-ba is. Nagyon jól szemlélteti a környezettudatosságot az, hogy most már Stage V károsanyag-kibocsátási normának megfelelő motor található benne. 

A Fendt 1100 Vario MT hevederes traktor

A Fendt 1167 Vario MT 673 lóerős traktora a hevederes erőgépek piacán a legnagyobb teljesítmény. Fokozatmentes hajtóművel hozták piacra és az új technológiák, mint az aktívan hidraulikusan elfordítható alsó húzó és hátsó emelőmű, az újonnan kifejlesztett SmartRide + rugózási rendszer a kezelőelemeknek növeli az összhatékonyságát – mondta Umenhoffer Péter. Ezen felül a Fendt 2 megújult szériát mutatott be a nagyközönségnek és több olyan, jövőbe mutató technológiát, mint például a 200-as, 700-as traktorcsalád - írta az AXIÁL.

  • Meggyre mentek a VOLT FesztiválonEljött a meggy, a barack, a ribizli, a paradicsom és a paprika szezonja, országszerte beérnek a hazai termelőknél a gyümölcsök és a zöldségek. Ezért most még fontosabb, hogy melyiket választjuk. Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a soproni VOLT fesztiválon.  
  • Moratórium: drágább a leves, mint a hús – a hitelcsere jobb megoldásEgy 10 milliós hitel esetében összességében akár 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratórium hosszabbításával. A money.hu szakértői a bennmaradás helyett a hitelcserét ajánlják. Bár a kormány a hiteltörlesztési moratórium újabb 6 hónapos hosszabbításáról döntött, a money.hu szakértői szerint lassan már a rászorulóknak sem éri meg a további védernyő alatt maradás. A következő 6 hónap törlesztőmentessége ugyanis már majdnem többet visz, mint amennyit hoz.
  • Megjöttek a magyarok a SzigetreEddig a nemzetközi sztárok sorát tették közzé a Sziget szervezői, de most megérkezett a hazai fellépők legjava is, megújítva a fesztivál magyar zenei koncepcióját és kínálatát.