Agrárdigitalizáció a Kossuth rádión: az online térbe költözött a mezőgazdaság egy része

A digitális világról volt szó Magyarország egyik legrégebbi rádiójában: az agrárdigitalizáció került terítékre a Kossuth rádió Hajnal-Tájban című adásában.

Fendt 1100 Vario MT

2020. október 16-án pénteken, a Kossuth rádió kora reggeli, Hajnal-Táj című műsorában Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója és a MEGFOSZ marketingbizottságának elnöke, a gödöllői Szent István Egyetemen végzett gépészmérnök nyilatkozott az agrárdigitalizáció témájáról.


„Az aratással, betakarítással és őszi vetéssel lezárul egy gazdasági év a földeken és azonnal kezdődik egy új. Eközben mérleget is vonnak a gazdálkodók. Az idei esztendő az ismert vírusos helyzet miatt a mezőgazdaságot érintette a legkevésbé, hiszen az ország ellátása miatt tavasszal nem volt leállás. Viszont több meghatározó agrárrendezvény elmaradt. Helyettük viszont a virtuális térben lehetett követni fajtabemutatókat és konferenciákat. Ráadásul aztán ősszel hiába voltak szakmai rendezvények, messze elmaradt a látogatottságuk a korábbiaktól, eközben az agrárium digitalizációja rohamosan folytatódik, nincs tehát leállás.

A CLAAS AXION 900 erőgép

„A közelmúltban két nagy német mezőgépgyártó, a CLAAS és a FENDT tartott online sajtótájékoztatót, amiken rengeteg újdonságot mutattak be. A gyártók nem álltak le, járványidőszak alatt is folyamatosan fejlesztették a gépeket.

Az AXION előnyei

Azt látom, hogy az egyik legfontosabb téma a talaj és a talajnak a védelme. Ezért szerelték fel a CLAAS AXION 900 új szériáját egy CTIC guminyomás-szabályzó rendszerrel. Amikor a gép közúton közlekedik, akkor egy magasabb guminyomással lehet vele haladni. Amikor pedig kiér a szántóföldre, akkor egy különálló kompresszorral – melynek teljesítménye 2800 liter/perc – automatikusan le lehet engedni a gumiabroncsokat – illetve feltölteni levegővel. Leengedést követően lényegesen nagyobb lesz az abroncs felfekvő felülete, ezáltal vonóerőt is lehet növelni és a taposás is csökkenthető. A talajeróziót nagyon nagy mértékben csökkenti és a talajban lévő organizmusokban sem tesz kárt. Ez a család ezzel a rendszerrel van szerelve, a CTIC-et utólagosan be lehet még szerelni ARION 500 és 600-ba, és AXION 800-ba is. Nagyon jól szemlélteti a környezettudatosságot az, hogy most már Stage V károsanyag-kibocsátási normának megfelelő motor található benne. 

A Fendt 1100 Vario MT hevederes traktor

A Fendt 1167 Vario MT 673 lóerős traktora a hevederes erőgépek piacán a legnagyobb teljesítmény. Fokozatmentes hajtóművel hozták piacra és az új technológiák, mint az aktívan hidraulikusan elfordítható alsó húzó és hátsó emelőmű, az újonnan kifejlesztett SmartRide + rugózási rendszer a kezelőelemeknek növeli az összhatékonyságát – mondta Umenhoffer Péter. Ezen felül a Fendt 2 megújult szériát mutatott be a nagyközönségnek és több olyan, jövőbe mutató technológiát, mint például a 200-as, 700-as traktorcsalád - írta az AXIÁL.

  • Árpádházi Szent Erzsébet rózsájával köszöntik Ferenc pápátGödöllő, 2023. április 27. – A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának. Az ajándékozás nagy örömet jelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösségének, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.
  • A cégeknek továbbra is megéri napelemes erőmű-rendszert telepíteniAkár 2-5 év alatt megtérülhet az energiaköltségeket optimalizáló beruházás az A1 Csoport számításai szerint, de elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek nyitottak a saját működésük újragondolására.
  • Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatójaKedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók. Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét.