A kertészetben már a technológia részévé váltak a biostimulátorok

Az elmúlt évtizedekben olyan sokat változtak a termesztési és gazdasági feltételek, hogy a hazai szántóföldi kertészetben csak öntözéssel és a legmodernebb készítmények alkalmazásával lehet versenyképesen termelni – derült ki azon a szabadszállási tanulmányúton, amelyet a biostimulátorokat forgalmazó Malagrow Kft. szervezett a Róna Mezőgazdasági Szövetkezettel. A legnagyobb üzletláncoknak is szállító Rónánál beépültek a zöldségtermesztési technológiába a biostimulátorok, amelyek nélkül már nem tudnának eredményesen gazdálkodni.

 

A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet 1750 hektáron, továbbá a tagság 450 hektáros integrált területén folytat szántóföldi kertészeti növénytermesztést. Fő növényei a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a cékla, a hagymaféleségek és a csemegekukorica. A megtermelt zöldségeket a Róna Ker-Tész Kft. által feldolgozva, csomagolva szállítják a legnagyobb üzletláncoknak is. Mint Nagy József, a Róna Szövetkezet elnöke elmondta, 2001-ben a hagymájukkal lettek a Tesco beszállítói. A Lidl pedig 11 éve vásárolja a sárgarépájukat, amely már a Pennyben is kapható. Ma már mindhárom hálózatban több zöldségükkel is jelen vannak.

Ahhoz, hogy az áruházláncok szállítási követelményeinek eleget tegyenek, a saját feldolgozó működtetésén túl a termesztésben is a sok feltételnek meg kell felelniük a folyamatos áruellátástól a szigorú szermaradványértékekig.

Az öntözőrendszer alkalmazásával megtermesztett növények

 

Arról, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, Varga István, a szövetkezet kertészeti ágazatvezetője beszélt a répaföldön.

„A folyamatos beszállítás érdekében már áprilisban elkezdjük a vetést, utána 10-14 naponta szakaszosan folytatjuk, 15-20 hektáron. A május közepéig tartó időszak igen kedvezőtlen a sárgarépa kelése szempontjából, és utána is az időjárási viszonyok (a hideg mellett a nyári forróságok) jelentik a legnagyobb problémát.”

 

Mint elmondta, alapvetően fontos a vetésforgó alkalmazása, a jó fajták kiválasztása, a talaj-előkészítés, az öntözés, de mindez ma már nem elég. A kiszámíthatatlan időjárás következtében kritikus helyzetek állhatnak elő.

„Ezek kivédésére van szükség a biostimulátorokra, amelyek 16 éve részei a termesztéstechnológiánknak. Ma már senkiben sem merül fel, hogy ne használjuk a biostimulátorokat. Parcellakísérleteink is meggyőzően demonstrálták, milyen jelentős eredményeket lehet elérni a Valagro termékekkel.

Azokat a stresszhelyzeteket is jól lehet kezelni velük, amelyek terméskiesést ugyan nem okoznak, ám a sárgarépa kevésbé lenne szép miattuk, vagy a tenyészidőben okoznának csúszást. Márpedig ezek a szempontok is nagyon fontosak az üzletláncok elvárásainak teljesítéséhez. A szövetkezetben a növénytermesztési technológia állandó részét képezik a Valagro biostimulátorok,„ezek nélkül már biztosan nem termelnénk”

– állította az ágazatvezető a hagyma- és az édesfűszerpaprika-táblák bemutatásakor is. Utóbbi terményt az Univer használja fel a tradicionális ételízesítőihez.

 Működésben az öntözőrendszer a szabadszállási táblákon 

Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette:

egyfajta evolúción ment át a biostimulátor-felhasználás az elmúlt évtizedekben. Amikor 40 évvel ezelőtt megjelentek ezek a termékek – Magyarországon pedig körülbelül 20 éve –, akkor még inkább a gyengén működő, sok hibával küszködő termelők eszköze volt, hiszen orvosolni lehetett vele a hiányosságokat.

Mára megváltozott a helyzet, és a biostimulátorok beépültek a professzionális termelők termesztéstechnológiájába. Náluk ezeknek a készítményeknek a használata már előre tervezett, a termesztési tapasztalatokra, a termőhelyi adottságokra épül. Esetükben a biostimulátorokkal már nem orvosolják, hanem megelőzik a problémákat.

A célzottan használt készítmények növelik a növények ellenállóképességét a kártevőkkel és az időjárási stresszhelyzetekkel szemben, amivel növelhető a hozam, és csökkenthető a versenyképes termeléshez szükséges egyéb inputanyagigény.

 

A Malagrow kereskedelmi vezetője, Pálinkó Zsolt szerint

a cég a világ élenjáró fejlesztőinek termékeit kínálja. A biostimulátoroknál a Valagro a garancia arra, hogy a leghatékonyabb készítményeket használhatják a magyar termelők is. A biostimulátor nem alaptrágya vagy lombtárgya, nem a növény tápanyag-utánpótlására szolgál, hanem az élettani folyamatainak szabályozását segíti. Minden valódi biostimulátor egyedi, komplex készítmény, ezért az alkalmazott hatóanyagokból nem lehet megállapítani a termék hatékonyságát, mert az a termékfejlesztés során létrejövő egyedi jellemzőktől függ. A biostimulátorokat ezért hibás szakmailag pusztán az összetevőik alapján összemérni egymással.

 Egészséges, lédús termés az öntözőrendszer alkalmazásával

Biostimulátorok alkalmazása a gyakorlatban

Pálinkó Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a biostimulátorok hatékony alkalmazásának fontos, de nem egyetlen eleme maga a termék. A legkiválóbb készítmény is csak akkor tudja kifejteni a tökéletes hatást, ha az alkalmazása előtt pontosan felmérik a problémát, ismerik a termesztési körülményeket, és a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve ajánlanak szert és kezelést, majd nyomon követik a hatást, szükség esetén beavatkozva a folyamatba. Magyarországon belül is nagyon eltérőek a termesztési körülmények, és a fajtától, időjárási körülményektől is függhet a hatás.

„Egyfajta gyakorlatba illesztést végzünk. Ez úgy történik, ahogy a fajtakísérleteket végzik. Nagy precizitással vizsgáljuk a kezelt és kezeletlen állományokat, az elért változásokat dokumentáljuk, elemezzük és hozzáférhetővé tesszük a termelők számára.” Ezeket a vizsgálatokat a gazdálkodókkal közösen végzik. A Malagrownak két évtizedes tapasztalata van az általa forgalmazott termékek alkalmazásában a helyi körülmények, növénykultúrák és fajták esetén. Ez az óriási adatbázis és szakmai tudás még világszinten is speciális, kiemelkedő értéknek számít

– jegyezte meg Pálinkó Zsolt.

 Szabadszállási tanulmányutat szervezett a Malagrow Kft. a Róna Mezőgazdasági Szövetkezettel

Egyre gyakoribb, hogy a Malagrowt valamilyen termesztési problémával keresik meg, majd a sikeres megoldás nyomán tartós együttműködés alakul ki, mint ahogy hosszú évek óta történik ez a Róna Mezőgazdasági Szövetkezettel. 12 fős szaktanácsadó csapatukkal az ország egész területén folyamatos szakmai támogatást tudnak adni a biostimulátorok és más készítményeik alkalmazásához – tette hozzá a kereskedelmi vezető.

 

2021. 11. 12. 

Manta Digitál Marketing Kft.

#agrár #gazdálkodás #kertészet #malagrow #biostimulátor #környezet #termés #időjárás #növénytermesztés #zöldség #áruellátás #vetésforgó #öntözés #termesztéstechnológia #fejlesztés #mezőgazdaság

  • Egységes töltő: a Parlament az e-hulladék csökkentése mellett Az Európai Parlament készen áll az egységes töltőről, így az e-hulladék csökkentéséről és a hordozható elektronikus készülékek egyszerűbb töltéséről a tagállamokkal folytatandó tárgyalásokra. Kevesebb felesleges vezeték és töltő: a környezet és a fogyasztók szempontjából egyaránt jó lépés A hordozható készülékeket USB C típusú csatlakozóval kell ellátni A képviselők a vezeték nélküli töltést is egységesítenék
  • Cobotok és fenntarthatóságTavaly július 29-re esett a Föld túllövés napja, ez az a nap, amikor ökológiai lábnyomunk meghaladja a bolygó biokapacitását. Kevesen kapcsolják össze a robotokat és a fenntarthatóságot, de a Föld világnapja lehetőséget ad az automatizálással foglalkozóknak arra, hogy újragondolják, a robotok segítségével hogyan csökkenthetik a hulladékmennyiségüket, az energiafelhasználásukat és hogyan csoportosíthatják jobban a kapacitásokat a bolygónk és társadalmunk védelme érdekében.
  • Hosszú távú cél a napi 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása Friss tavaszi zöldséges fogásokkal indult idén az „Európai Friss Csapat – Az ízek ereje” program A Klauzál téri vásárcsarnok egy főzőstúdiójában tartották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző programja, az Európai Friss Csapat évindító, főzéssel egybekötött sajtótájékoztatóját. Az eseményen Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Turcsán Tünde, a GFK üzletágigazgatója tartott beszédet, majd Bernáth József séffel közösen friss tavaszi zöldséges fogásokat készítettek és kóstoltak a résztvevők.