2018 után ismét a KITE precíziós gazdálkodási rendszer kapta az Agrár Innovációs Díjat

A KITE Zrt. precíziós gazdálkodási rendszert tüntette ki a Magyar Innovációs Szövetség idén Agár Innovációs Díjjal. A bírálóbizottság 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot. Ezen túl további 7 innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is kiosztották.


A KITE Zrt. már 2010-ben elkezdte az RTK hálózat kiépítését Magyarországon, és 2012-re a szántóföldi területeken közel 100 százalékos lefedettséget ért el. Egy évtizede azonban még nem állt rendelkezésre az a precíziós technológia, amelynek végrehajtására az új okos eszközök hivatottak voltak.

 

Precíziós sorelzárt vetés

 

Ezt a hiányt felismerve határozta el a KITE Zrt., hogy kidolgozza a főbb hazai növénykultúrák precíziós termesztéstechnológiai rendszerét. A precíziós technológiák kialakítását és ezek megismertetését támogató, 2016-ban a KITE Zrt. által benyújtott és elnyertÜzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása című pályázat ezen törekvések következő lépcsőfokát jelentette.

2018-as díjátadó ünnepség

Ezen fejlesztések eredményeként született meg 2020-ban a PGR rendszer, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálhatóak legyenek, és a gazdaság lehetőségeihez mérten be is vezessük, lépésről lépésre. Megfelelő hátteret biztosított ehhez a KITE több évtizedes szaktanácsadási tevékenysége, és az agrárkutatással foglalkozó intézményekhez kötődő széleskörű kapcsolatrendszere.

 

Precíziós öntözés

 

A PGR 3, egymást támogató részegységből tevődik össze, ezek a 2010 óta fejlesztett Precíziós technológia, a precíziós szolgáltatásokon alapuló Partner Profit Program és a digitális alkalmazásokat tartalmazó PrecZone.

Az innováció eredménye:

A KITE Zrt. 2010-ben üzembehelyezett saját bázisú RTK hálózatának kiépítése a precíziós technológia kialakításának feltételrendszere volt. Első évben 110 erőgép csatlakozott a hálózatra, 2015-re elérte az ezres nagyságrendet, 2020-ban pedig már közel 2500 gép használta a precíziós jeleket, ez megközelítőleg 1,5 millió hektárt jelent.

A RTK jelet használó gépekkel együtt nőtt a KITE Zrt. által szaktanácsolt partnerek száma (2020-ban 865 partner), valamint a szaktanácsolt területek mérete is (2020-ban 235418 ha). Ennek következtében a precíziós gazdálkodási szaktanácsadás egyre meghatározóbbá vált a KITE Zrt.-ben.

 

Precíziós talajművelés

 

2017-ben több alkalmazás fejlesztése indult el, 2020 januárjában mutatták be a rendszert, majd márciusban 14 alkalmazásnak a tesztelése kezdődött meg 600 partnerük bevonásával. A 2020 augusztus végi éles indítását követően, jelenleg már a 14 digitális megoldást is meghaladó azon alkalmazások száma, amelyek bevezetésre kerültek a mezőgazdasági szolgáltatási piacra.

 

KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszere

 

A PGR segítségével:

Heterogén tábláikon belül az eltérő zónák leválasztása után optimalizálni, pozicionálni lehet az inputanyag-kijuttatást, a gazdálkodás így fenntarthatóbb, és hatékonyabb lesz, az informatikai eszközök alkalmazásának köszönhetően egyszerűbb, átláthatóbb a gépüzemeltetés, (sok kézzelfogható információhoz jutnakhat a használók) könnyebb a gazdálkodás.

 

A precíziós gazdálkodással okszerű, helyspecifikus inputanyaghasználatot valósítanak meg. Így alkalmazkodnak leginkább a változó termesztési körülményekhez. Ezen túlmenően nagy könnyebbséget jelent az előírástérkép alapú munkavégzés és a dokumentáció. Minden előre meghatározott, transzparens, nyomon követhető.

 

További információkért keresse kollégáinkat, akiknek jegyzékét https://pgr.hu/kontakt menüpont alatt találja.

 

PGR logo

 

A Magyar Innovációs Szövetség kiadványa a díjakról és a kitüntetettekről pedig itt található:

http://www.innovacio.hu/nagydij2020.pdf


#agrár #innováció #díj #szántóföld #precíziósgazdálkodás #agrárkutatás #PGR #KITE #mezőgazdaság #precíziósmezőgazdaság

 

2021. 04. 14.

Manta Digitál Marketing Kft.

  • Már több mint 10.000 középiskolás töltötte ki a Nagy Diák AgrártesztetMire jó egy drón a mezőgazdaságban? Mit jelent a precíziós gazdálkodás? Milyen az intelligens mechanikus gyomirtás? Ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnia azoknak a középiskolásoknak, akik a Nagy Diák Agrárteszt 2. online vetélkedőn december 15-ig még versenybe szállnának az értékes nyereményekért.
  • Sütve és főzve is egészséges a laskagomba, mégis keveset fogyasztunk belőleA többféleképpen elkészíthető laskagomba nemcsak finom, hanem magas rost- és fehérjetartalma miatt rendkívül egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség-és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat program. Ennek ellenére az átlagos éves gombafogyasztás országosan csupán 1 kilogramm fejenként, míg az uniós átlag ennek négyszerese.
  • Folyamatosan erősödik a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogásaÚjabb tagszervezetekkel bővült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF). Minden eddiginél erősebb a határon inneni és túli gazdák összefogása, együttműködésük pedig még szorosabbá válhat a jövőben.